Zalm:
4 plakken zalmfilet met huid van 120 gr
peper en zout
2 theezakjes groene thee
olijfolie
Rijst:
Jasmijnrijst (parboiled)
blikje light kokosmelk van 400 ml
heet water
1/2 citroen
Groenten:
1/2 rode chilipeper
duimgroot stukje verse gember
1 volle tl misopoeder of 1 el miso pasta
bosje verse koriander
1/2 citroen
2-3 el zoutarme sojasaus
1 volle tl vloeibare honing
200 gr sugar snaps
200 gr bimi/broccolini*
bosje groene asperges (300 gr)
Garnering:
1 limoen
1/2 chilipeper in ringetjes
blaadjes koriander
Bereiding:
Zalm:
Strooi op snijplank de inhoud van de theezakjes, peper en zout. Wentel de zalm erdoor. Doe een sliertje olijfolie in de hete pan en leg de zalmfilets erin, velkant beneden en laat ze ongeveer 4 minuten zachtjes bakken. Draai ze daarna om en bak nog eens 3 minuten - zo'n 7 minuten totaal.
Rijst:
Giet de kokosmelk in een pan, vul het blikje met eenzelfde hoeveelheid rijst en doe het in de pan, vul het blikje met heet water en doe het ook in de pan. Duw de halve citroen in de rijst. Zout erbij, deksel erop.
Misodressing:
Doe in de blender de miso, halve rode chili, gember in stukjes, bosje koriander met steel en al, 1 tl honing, uitgeperste halve citroen, 2 el zoutarme sojasaus en een scheutje water. Laat draaien tot een dressing.
(Nu is het tijd om de vis om te draaien)
Groenten:
Heet water in de pan, asperges, sugar snaps en bimis erin (stelen van de asperges en van de bimis naar beneden). Kook een paar minuten.
Laatste hand:
Haal de zalm uit de pan en verwijder het vel. Leg het vel terug in de hete koekenpan, zachte kant naar beneden, en laat 30 seconden bakken. Als het vel een beetje afkoelt, wordt het knapperig.
Schep de misodressing op een bord en leg er de kortgekookte groenten op.
Schep de rijst op een schaal, schik de zalm en het vel erop en bestrooi het geheel met chilipeperringetjes, korianderblaadjes en kwarten limoen.
* Bij mijn buurtsuper was geen bimi of broccolini te krijgen. In de lengte gesneden plakken broccoli ging ook goed.
6 opmerkingen:
Net het recept op de tv gezien en opgeschreven. Was het lekker ?
Alles ziet er altijd zo lekker uit van Jamie Oliver. Ik zou alle recepten willen maken.
Ja, met die thee is een goed idee. Zalm in lapsang thee staat ook nog op mijn to do lijstje.
Ik heb ook eens vlees klaargemaakt met matcha thee. Was ook lekker :
http://theblogdeclementine.blogspot.fr/search?q=Rumsteck+au+the+vert+japonais+matcha+et+pamplemousse
Ik ben op stap geweest voor miso, maar ze verkochten hier bij Asiacenter alleen lichte (beige) miso en dat zat in een verpakking die, als je je hem openmaakt meteen op moest. En het koste 6 €. Dat vond ik toch teveel. Ik ga de volgende keer kijken bij Les Bonnes Olives. Jamie gebruikte een kleine verpakking, net zoiets als de inkt van inktvis die per portie verkocht wordt. Dat is tenminste handig.
Bij ons verkopen ze het ook in een natuurvoedingswinkel.
Ik heb het gevonden bij de Biocoop in Perpignan. Binnenkort in dit théâtre !
Een reactie posten