De
Libanese keuken geldt als de meest verfijnde van de Arabische wereld. Shoarma is daar streetfood en vind je op elke hoek van de straat. Meestal lamsvlees en wat het zo lekker maakt is dat de bovenste laag aan het spit van een speciaal soort zacht schapenvet is uit de kont van het schaap, dat het als een soort reserve met zich meedraagt, zoals de kameel zijn bult. Het vet loopt over de rest van vlees aan het spit waardoor alle laagjes vlees een beetje van het vet meekrijgen.
Als dit vet niet verkrijgbaar is, kiest men thuis voor rundvlees.
Als dit vet niet verkrijgbaar is, kiest men thuis voor rundvlees.
Dit recept is een bewerking van het Midden-Oosten Restaurant door Sima Osman Yassine.
Ingrediënten:
1 kg malse runderlapjes in reepjes gesneden
1/2 kopje appelazijn
1/2 kopje olijfolie
Specerijen
mengsel:
1 theelepel elk van
gemalen nootmuskaat,
gemalen kardemom,
kaneel,
gemalen komijn,
gemalen kruidnagel,
gemalen piment,
gemalen zwarte peper,
1/4 tl gemalen mastiek (of laat anders weg)
zout.
Tarator (tahin)saus:
1/2 kop tahin
snufje zout,
3 teentjes geperste knoflook,
1/2 kop citroensap,
1/2 kopje water.
Garnering::
peterselie
sla
1 ui,
3 grote tomaten
1 zak Libanees klein pitabrood
Voorbereiding
1 dag van tevoren:
Meng in een kleine kom alle kruiden specerijen.
Maak de mastiek of mistica in een vijzel met het zout
poederfijn. Voeg de andere specerijen
toe en vijzel de kruiden goed.
Meet in een grote kom de azijn af en vervolgens de
olijfolie. Klop goed, voeg de kruiden
toe en klop alles goed door. Voeg het vlees toe en
draai het met twee houten lepels een paar keer om zodat alle stukjes goed
gemarineerd worden. Laat de kom, afgedekt, een nacht in de ijskast staan.
Bereiding:
Taratorsaus:
Pureer de knoflook met het zout in een vijzel, voeg de tahin al roerend met een houten
lepel, voeg het citroensap en het water geleidelijk. Proef en pas de kruiden,
het toevoegen van meer water of citroensap of knoflook of tahin naar smaak aan.
Vlees:
Verhit een grote koekenpan, voeg wat olie toe en bak de
reepjes op hoog vuur gedurende 2 of 3 minuten tot ze bruin worden. Je kan ook gebruik maken
van een barbecue in een geperforeerde
barbecue pan en het toevoegen van extra olie overslaan.
1 opmerking:
Daar moet mijn fattouche salade bij die ik pas gemaakt heb (komt nog op mijn blog)
Een reactie posten