Le grand Aïoli provençal is de grote klassieker uit Nice en Marseille. Het originele recept is met klipvis en staat hier op mijn blog.
Er is ook een lichtere zomerversie met groenten van het seizoen die je lauw of koud eet. Vaste ingrediënten zijn de aïoli, gekookte aardappelen en eieren, verder vul je het aan naar groenten naar keuze, zoals gekookte bloemkool, broccoli.
Ingrediënten:
verse kabeljauw
grote garnalen
sperziebonen
worteltjes
aardappelen
eieren
tomaten
melk
visbouillonblokje
Aioli:
1 eigeel
4 tenen knoflook
zout
30 à 40 cl olijfolie
sap van een halve citroen
Bereiding:
- Maak de groenten schoon en stoom alle groenten apart. Zet ze afgedekt in de koelkast of houd ze op kamertemperatuur. Kook de eieren.
- Verhit water en een scheut melk in een pan met een stukje visbouillonblokje. Pocheer hierin de kabeljauw.
- Kook de diepgevroren garnalen 3 minuten in kokend water.
- Aïoli: Vijzel de knoflooktenen met wat grof zout tot een pasta (of gebruik een knoflookknijper). In een kom voeg je de eidooier toe, zout en klop, steeds in dezelfde richting, de aïoli tot mayonaisedikte. (deze keer bleef hij een beetje dun- misschien door de hittegolf 😁 -. Ik had er nog een gekookte aardappel doorheen kunnen prakken, maar zo was hij ook lekker).
- Schep de vis op een bord omringd door de gestoomde groenten en de hardgekookte eieren en een schaaltje aïoli.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten