vrijdag 2 november 2018

Tomatensoep met 4 soorten tomaten


Een heel lekkere tomatensoep gemaakt van 4 soorten tomaten: gegrilde romatomaten, kerstomaatjes, tomaatstukjes uit blik en tomatenpuree.

Ingrediënten voor 6 personen:
12 Romatomaten, gehalveerd (1,2 kilo)
snufje fijne kristalsuiker
1 eetl olijfolie plus wat extra voor erover
12 kerstomaatjes aan de tros
50 gram ongezouten boter
2 uien, kleingesneden
2 wortels, kleingesneden
2 stengels bleekselderij, kleingesneden
2 teentjes knoflook, gesnipperd
400 gram tomaatstukjes uit blik
2 eetl (zongedroogde-) tomatenpuree of tapenade
1 laurierblaadje
1 takje basilicum, plus extra blaadjes voor garnering
1 liter groentebouillon
12 kleine bocconcini (mini-mozzarella-bolletjes)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

  1. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 min. of tot ze bijna gaar zijn.
  2. Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er zout en peper over.
  3. Rooster alle tomaten nog 10 min. tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Leg ze apart.
  4. Verhit intussen de boter met 1 eetl. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 min. om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, steeltje basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 min. trekken, of tot de groenten gaar zijn.
  5. Verwijder de laurier en het basilicumsteeltje laat de soep enigszins afkoelen en pureer in gedeelten.Schenk de soep door een zeef terug in de pan en laat al roerend 2-3 min. doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  6. Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 min. tot ze warm zijn en beginnen te smelten (niet te lang, anders smelten ze volledig). Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende bocconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes, sprenkel er nog wat olijfolie over.
Bereidingstijd 15 minuten, kooktijd 1 uur 10 minuten.

Recept uit de Delicious 


Geen opmerkingen: