De Limburgse Janneke Philippi maakte deze stamppot met streekproducten voor het blad Delicious. Was lekker hoor, vooral voor een minder zonnige zomerdag.
Ingrediënten
• 1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken
• 75 gr boter
• 4 saucijzen van Livar-varkensvlees op kamertemperatuur
• 2 uien fijngesneden
• 600 gr snijbonen in dunne reepjes
• 175 ml melk
• 1 el honing
• 125 ml slagroom
• 1-1½ volle el Limburgse grove mosterd*
• 1 flinke handvol verse kruiden (bijv. kervel, bieslook of peterselie) grof gesneden
Bereiding:
1. Kook de aardappels in een bodem water van 3 cm met zout in 20 min. gaar.
- Smelt ondertussen in een koekenpan 25 g boter. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar.
- Smelt in een hapjespan de laatste 25 g boter. Fruit de uien.
- Schep de snijbonen erdoor en smoor ze met de deksel op de pan in 15-20 min. knapperig gaar. Schep af en toe om.
2. Neem de saucijzen uit de pan en houd ze warm onder een deksel.
- Voeg de honing toe aan het braadvet.
- Voeg de slagroom toe en roer met een spatel de aanbaksels los.
- Voeg de mosterd toe, verwarm nog 1-2 min. tot een romige saus en leg de worst erin terug.
3. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur.
- Schenk de melk langs de rand erbij (zo verwarmt de melk direct!) en
- stamp met de laatste 25 g boter tot een smeuïge puree.
- Schep er de snijbonen en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.
4. Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de saucijzen bij en schep de honing-mosterdsaus erover.
* De grove Limburgse mosterd heeft een milde smaak. en past goed bij de saucijs.
1 opmerking:
Ik heb onlangs ook een heerlijke zomer stamppot gegeten met snijbonen. Duurt nog even voor hij op mijn blog komt. Nooit gedacht dat het zo lekker zou zijn.
Een reactie posten