Kip Kerrie uit Sri Lanka |
Van Sin, onze gids in Sri Lanka, leerde ik dat als je kip in stukken snijd en goed insmeert met kurkuma - andere namen zijn geelwortel, turmeric, koenjit - er niet ziek van wordt.
Nu heb ik een huisproever die bij de eerste twee happen kip al naar de WC moet rennen. Een betere proef op de som kon ik niet nemen.
Ingrediënten:
1 kg kippenvlees in stukjes, zonder bot
10 kerrieblaadjes
2 uien, gehakt
2 tl knoflook uit de knijper of gestampt
2 tl gemberwortel, geraspt
2 el olie
1 tl chilipoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kurkuma plus wat extra voor de marinade
1 el gemalen koriander
2 tl paprikapoeder
1/2 tl zout
2 el witte azijn
2 tomaten, in stukjes
6 kardamompeulen, geplet
2 plakjes citroenschil
1 klein kaneelstokje
1/2 kop kokosmelk (ruim 1 dl)
Bereiding:
- Wrijf dus de stukjes kip in met kurkuma en laat 10 à 15 minuten marineren.
- Verhit in een grote pan de olie en bak de kerrieblaadjes tot ze kleuren.
- Voeg de uien, gember en knoflook toe, bak op middelhoog vuur tot de uien zacht zijn.
- Voeg alle gemalen specerijen toe, het zout en de azijn en roer goed door.
- Voeg het kippenvlees toe en meng goed door de specerijen. Voeg de de hele specerijen en de tomaten toe. Roer door en doe het deksel op de pan.
- Laat 40 minuten sudderen, roer af en toe door. Voeg geen water toe, het gerecht zal vochtig genoeg zijn.
- Voeg de kokosmelk toe. Meng en laat eventueel wat indikken.
Serveer met rijst. Voeg eventueel sambal oelek toe.
In Sri Lanka Kochten wij op advies van de vrouw van de gids deze kerriepoeder, die een mengsel is van de volgende specerijen: Coriander-Komijnzaad-Venkelzaad-Anijszaad-Fenegriek-Mosterdzaad-Kurkuma-Knoflook- Kardemom-Kaneel-Kruidnagels- Curry bladeren- Pandanblad. Dat scheelt werk.
Hoe het afliep met de huisproever? Het ging goed.
Dat kurkuma ontsmettend werkt heeft mijn zus aan den lijve ondervonden Van een wond op haar scheenbeen door een lelijke val van een ijzeren trapje heeft ze nagenoeg geen litteken overgehouden, dankzij de kurkuma die er opgesmeerd werd.
Ook interessant dit van de Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker:
en Wikipedia:Krachtig kruid tegen kankerUit medische hoek komt er steeds meer belangstelling voor een bijzonder kruid: kurkuma. Dit kruid, dat een onderdeel is van kerrie, wordt in oosterse landen veel aan gerechten toegevoegd. Maar het wordt er ook al eeuwen in de geneeskunde gebruikt. Dat dit terecht is, blijkt uit steeds meer onderzoeken. Recent blijkt zelfs dat kurkuma een breed scala van gunstige effecten heeft op kanker. Mogelijk veel breder dan chemotherapie. Zonder de giftige bijwerkingen voor kankerpatiënten.
Kurkumapoeder wordt in India traditioneel gebruikt voor de behandeling van wondjes en schrammen. In 1995 werd in de VS een patent toegekend aan de Universiteit van Mississippi op een wondbehandelingsmiddel gebaseerd op kurkuma. Dit patent werd het jaar daarop aangevochten door de Indiase Council of Scientific & Industrial Research en ingetrokken. De reden hiervoor was niet het eeuwenoude gebruik van kurkuma, maar het feit dat dat gebruik eerder beschreven was in een wetenschappelijk tijdschrift.Kurkuma wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar wordt ook verondersteld te werken als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en ParkinsonOnderzoek aan de Rhodesuniversiteit in Zuid-Afrika heeft wel de werking van het kruid bevestigd in de binding van zware metalen. Sheril Daniel deed onderzoek naar curcumine, één van de drie ontstekingsremmende stoffen die veel in geelwortel voorkomen. Hij constateerde bij ratten dat curcumine de hersens beschermt tegen beschadiging door cyanide, lood en cadmium. De stof bindt zich aan deze giftige verbindingen voordat die schade kunnen toebrengen in de hersenen. Daniel denkt dat door het veelvuldige gebruik van koenjit in Indiase gerechten Alzheimer in India nauwelijks voorkomt.
2 opmerkingen:
Nu kun je dus gerust kip eten en de thuisproever wordt niet ziek ! Wat al dat reizen al niet aan nuttige informatie oplevert !
En weet je nog het Sri Lankaanse middeltje tegen diarrhée ? Een uitgeperste lime met een behoorlijk schep zout : opdrinken zonder te grimassen !
Oh ja,een lepeltje zout in een halve uitgeperste limoen werkte perfect.
Een reactie posten