Een heerlijke taart gemaakt met zachtjes geroosterde overrijpe tomaten. De taart is niet moeilijk te maken, ziet er prachtig uit en de volgende dag is hij ook nog heel lekker, gewoon op kamertemperatuur.
Het neemt wel wat tijd in beslag: eerst het deeg maken (lekker boterig met grof zout erin), dan 3 uur rusten en 50 minuten in de oven.
Ingrediënten speltdeeg:
400 g speltbloem
200 g ijskoude boter, in blokjes
4 el appelciderazijn
Ingrediënten vulling:
3 preien, in ringen
5 overrijpe of gekneusde trostomaten of pomodoro’s, kleingesneden
½ bosje tijm of rozemarijn
5 el extra vergine olijfolie
½ bosje basilicum, blaadjes fijngesneden + extra blaadjes basilicum om
te garneren
55 g geroosterde amandelen, grof gehakt
50 g parmezaanse kaas, fijngeraspt + extra voor erover
3 el kappertjes op azijn, uitgelekt
1 ei, losgeklopt
½ tros trostomaatjes, gehalveerd
2 tomaten, in schijfjes
Bereiding:
Doe voor het deeg de bloem en de boter en 1 tl grof zeezout in de kom
van de keukenmachine en pulseer met het mes tot grove kruimels. Meng de azijn
met 90 ml (of indien nodig meer, hangt van het meel af) ijskoud water. Schenk in drie delen in de kom en draai tot er een net
samenhangend deeg ontstaat. Omwikkel met plasticfolie en leg 3 uur in de
koelkast.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie
en schep hier eerst de prei op. Dek af met de overrijpe tomaten en strooi de
tijm erop. Besprenkel met de olie en bestrooi met wat zout en peper. Rooster
30-35 min. in de oven tot de prei gaar is.
Schep het mengsel in een vergiet
boven een kom. Laat afkoelen en uitlekken en bewaar het sap. Verwijder de
kruiden.
Doe de fijngesneden basilicum in een kom met de amandelen, parmezaanse
kaas en kappertjes.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm ∅ en 3 mm dik en leg op de bakplaat. Laat rondom een rand van 7 cm vrij, strooi over het midden het basilicummengsel en verdeel het prei-tomatenmengsel erover. Klap de rand rondom een beetje over de vulling. Bestrijk met losgeklopt ei en bak ± 50 min. in het midden van de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is. Laat afkoelen of eet de galette warm of lauw.
Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van 30 cm ∅ en 3 mm dik en leg op de bakplaat. Laat rondom een rand van 7 cm vrij, strooi over het midden het basilicummengsel en verdeel het prei-tomatenmengsel erover. Klap de rand rondom een beetje over de vulling. Bestrijk met losgeklopt ei en bak ± 50 min. in het midden van de oven tot het deeg knapperig en goudbruin is. Laat afkoelen of eet de galette warm of lauw.
Garneer de taart voor het serveren met trostomaatjes en schijfjes
tomaat, bestrooi met verse basilicum en parmezaan en besprenkel met het
bewaarde groentesap.
Recept Phoebe Wood van de Australische Delicious.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten