Twee handige trucs heb ik hier van Jeroen Meeus geleerd heb en die ik beslist voortaan ga toepassen. De eerste voor de eiersalade: de eieren niet snijden, niet prakken maar stampen met de aardappelstamper.
Ten tweede voor een heel mooie lobbige mayonaise: een paar druppels water op de eidooier.
Ingrediënten voor 4 personen:
8 plakken gerookte zalm
1 ongesneden briochebrood
beetje boter
eiersalade:
8 eieren
2 koffielepels kappertjes
1 sjalot
peterselie
dille
scheutje natuurazijn
1 el zure room
peper en zout
mayonaise:
2 eieren
1/2 citroen
1 eetlepel mosterd
15 cl arachide- of druivenpitolie
garnering:
tuinkers
Vul een kleine pan met water en breng het water aan de kook. Kook hierin de 8 eieren voor de eiersalade hard. Reken een kooktijd van 8 à 9 minuten. Koel de eitjes onder koud stromend water.
De mayonaise
2 eieren ½ citroen 1 eetlepel mosterd 15 cl arachideolie (of druivenpitolie)
Breek de eieren voor de mayonaise en doe de dooiers in een mengbeker.
Voeg er een schep mosterd bij, een scheutje vers citroensap en een heel klein beetje water.
Plaats de staafmixer in de beker en beweeg het toestel al mixend op en neer terwijl je de olie toevoegt. Gebruik arachideolie of fijne druivenpitolie. Mix tot je een gebonden mayonaise krijgt.
De eiersla
1 sjalot verse peterselie verse dille 2 koffielepels kappertjes 1 eetlepel zure room 1 scheutje natuurazijn peper zout
Neem een mengschaal of een grote glazen kom. Pel de sjalot en snipper ze heel fijn en doe ze in de mengschaal.
Hak de kappertjes fijn en doe hetzelfde met de verse peterselie en de dille. Doe alles in de mengschaal.
Pel de hardgekookte eieren, doe ze bij de kruiden en garnituren en stamp alles grof met een pureestamper.
Voeg een beetje mayonaise toe en meng ze onder de eieren. Zorg ervoor dat je niet meteen te veel mayonaise toevoegt.
Voeg nu ook nog wat zure room toe en breng de sla op smaak met enkele druppels azijn, peper van de molen en zout.
Afwerking
1 ongesneden briochebrood (of een brood naar keuze) 6 plakken gerookte zalm 1 bakje tuinkers boter
Snij brede toasten van het brood en snij de korstjes eraf.
Smelt een beetje boter in een pannetje en strijk de toasten hiermee in aan beide kanten.
Leg de toasten onder de ovengrill en kleur ze goudbruin aan beide zijden.
Schik op elke toast een portie gerookte zalm. Schep daarbovenop verse eiersla en een toefje verse tuinkers.
Recept Jeroen Meeus
Geen opmerkingen:
Een reactie posten