zondag 16 december 2018

Zweedse Sandwichtaart met Zalm om mee te nemen





Google je op Zweedse sandwichtaart of Smörgåstårta, dan vind je de prachtigste creaties. De mijne is makkelijk te maken en ideaal om mee te nemen naar een feestje of potluck  dinner. Ik maakte hem van tramezzini brood, maar op de een of andere manier heeft het blijkbaar in Nederland niet aangeslagen, zodat je het, tenminste bij mij, niet meer bij Jumbo of Albert Heijn kan krijgen en je er er voor naar de Sligro of Makro moet. Zodoende hier het recept met een pak (van dat gedverdemme) casinobrood.


Bereiding:
  1. Een dag van tevoren klaarmaken, alle smaken moeten goed intrekken. Als je zalm gebruikt, met vork kleinmaken, als je surumi en/of garnalen gebruikt, klein hakken op momentstand in de foodprocessor. Bak leegmaken, vervolgens augurken, 3 van de 4 eieren met zure room en mayonaise ook op momentstand hakken. 
  2. Het vis en eimengsel mengen tomatenketchup, tabasco, evt. nog wat worcestersaus voor de pit, op smaak brengen met zout, peper, dille en peterselie er door.
  3. Dan kan het smeren beginnen.  Leg de sneetjes op een schaal of dienblad stevig tegen elkaar 4 op een rij en 3 of 4 daaronder, al gelang je ´t model wilt hebben. Smeer een flinke laag gelijkmatig uit en herhaal dit tot het brood op is, meestal 2 of 3 lagen. Garneer bijvoorbeeld met fijngehakt ei, wat peterselie, plakjes augurk, ei gehalveerde kerstomaatjes.

Ingrediënten:
1 casinobrood, van korst ontdaan
1 blik zalm of 1 pak surumi en/of garnalen
4 hardgekookte eieren
1 potje zoetzure augurken
1/2 pot mayonaise
2 eetl. tomatenketchup
3 eetl. zure room
een beetje tabasco,zout en peper
worcesterdaus
1 eetl. dille en een eetl. gehakte peterselie
Bijvoorbeeld 10 kerstomaatjes voor de garnering


Bereiding met tramezzinibrood:
Ik maakte de meeneemtaart dus van tramezzinibrood, daar zijn de korstjes al vanaf:


Je hebt nodig:
6 sneetjes tramezzinibrood ( plakken van 24 x 10,5 cm)
Een dienblad (zoals deze van Wibra van 28 x 28 cm) of, zoals ze ook in Zweden doen, een plankje bekleed met aluminiumfolie en vershoudfolie.
Handig: leg een stuk bakpapier op het dienblad.
Als je klaar bent met smeren trek je voorzichtig het papier onder de taart vandaan, zodat de ondergrond netjes blijft.
Ga verder te werk zoals hier boven beschreven. Dek af met alu- of vershoudfolie.
Schuif de taart in een pizzadoos.




De taart viel goed in de smaak!


Recept gekregen van Ingrid.

1 opmerking:

Clementine zei

Hier hebben ze bij de Lidl altijd in het assortiment sinds we een vaste italiaanse afdeling hebben tramezzini.