zondag 16 september 2012

Verrukkelijke speklapjes op 2 verschillende manieren


Iedereen schijnt  heerlijke speklapjes te kunnen bakken. De een op hoog vuur, de ander juist op laag vuur, maar het lukte mij maar niet ze zo te krijgen dat ze krokant van buiten en zacht van binnen zijn en niet uitgedroogd of knoerdhard. Maar met deze twee recepten worden ze gegarandeerd verrukkelijk. De eerste methode komt van de Volkskeuken uit de Volkskrant en de tweede, de winnaar, is uit America's test kitchen.

Speklapjes uit de Volkskrant
1 kilo biologische speklapjes
olijfolie om te braden
verse tijm en rozemarijn
3 tenen knoflook

Bereiding:
Meng een halve deciliter olijfolie met de fijngesneden kruiden en knoflook.
Bak de lapjes op een hoog vuur in een beetje olijfolie even bruin.
Smeer ze daarna (!) goed in met kruidenolie, plus zout en peper.
Leg ze op het rooster in de oven en laat ze bij 180 graden in circa 20 minuten krokant uitbakken.
Vergeet niet de lekbak eronder te schuiven.

En de winnaar is:
Speklapjes crisp and tender uit America's test kitchen
Speklapjes ongemarineerd
water

Recept favoriete speklapjes crisp and tender

Bereiding:
Leg de speklapjes naast elkaar in een koekenpan en giet er zoveel water over dat ze net onder staan.
Zet de pan op hoog vuur en draai zodra het water kookt het vuur terug naar middelhoog.
Zet het vuur laag zodra het water verdampt is (na 30-40 minuten). Blijf erbij want nu gaan de lapjes in eigen vet bakken en worden ze snel bruin en heel krokant.



6 opmerkingen:

  1. als je de Amerikaanse methode gebruikt, doe je zout peper en eventuele kruiden er dan op nadat ze gebakken zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. JAAAAAAAAAAA, zo worden ze heeeeeeeeerlijk!

      Verwijderen
  2. Gisteren heb ik ze met Chinese 5 kruidenpoeder gemaakt. Dat deed ik erop nadat het water verdampt was, dus ongeveer de laatste 5 minuten. Zout doe ik er meestal achteraf op.

    BeantwoordenVerwijderen