zaterdag 4 december 2010

Chinese gefrituurde vis met suiker



Gefrituurde vis met suikersaus (voor 2 personen)
1 harder van ong. 7 ons (hier heb ik 2 zeebaarzen genomen)
1 ui
80 g palmsuiker
2 el water
3 el vissaus
gehakte koriander
arachide- of zonnebloemolie
Bereiding:

  1. Kerf de vis om de vier centimeter in en nog een keer overdwars tot op de ruggengraat en dep hem goed droog.
  2. Snijd de ui in dunne plakjes. Snijd de palmsuiker fijn. Laat 1 eetlepel olie heet worden in de wok tot-ie rookt. Bak de uien er kort in en doe de suiker, de vissaus en het water erbij. Goed omscheppen tot de suiker helemaal is opgelost. Schenk de saus in een steelpannetje en veeg de wok schoon met keukenpapier.
  3. Verhit een laagje olie van vijf centimeter in de pan tot de olie rookt. Leg de vis erin. Schep geregeld ook hete olie over de bovenkant van de vis. Keer hem na een minuut of drie, als de onderkant bruin en krokant is, om en bak de andere kant ook dree minuten op hoog vuur. Leg de vis op een bord, verwarm de suikersaus nog even en giet die erover heen.
  4. Bestrooi met koriander
Erg lekker. Eigenlijk is het Junkfish: gefrituurd en zoet!
Ik had deze vis ooit in Nanjing gegeten; ze noemde het daar Flowerfish. De vis was daar in nog kleinere ruitjes ingesneden, zodat na het frituren de vis eruit zag als een bloem (volgens hun).

Geen opmerkingen: