Ingrediënten voor 6 personen:
10 gram gedroogde porcini
2 sneetjes witbrood zonder korst
75 ml melk
1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, in hele kleine blokjes
3 tenen knoflook, gesnipperd
5 gedroogde pruimen zonder pit, heel fijn gesneden
50 ml witte wijn
1 kilo half om half gehakt
10 blaadjes verse salie
2 eieren
handje verse peterselie, fijngehakt
30 gram geraspte Parmezaanse kaas
½ theelepel gemalen piment
1 eetlepel balsamico azijn
150 gram ontbijtspek in plakjes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Week de porcini 10 minuten in kokend water en het brood 10 minuten in de melk.
- Bak ui, bleekselderij, wortel en knoflook in de olijfolie op laag vuur 10 minuten, tot de groente zacht is.
- Doe de pruimen erbij, blus af met de wijn en laat afkoelen.
- Hak de helft van de salie fijn.
- Meng het gehakt met de salie, het groentemengsel, het brood/melkmengsel, eieren, peterselie, kaas, piment, azijn, fijngehakte porcini (bewaar het weekwater), en ruim peper en zout. (Omdat het bij zo’n grote hoeveelheid vlees lastig inschatten is of de kruiderij klopt, kun je een klein stukje gehakt even opbakken als smaaktest)
- Neem een braadslee, leg het gehakt hierin en vorm het tot een compacte ovale ‘worst’ van ca. 12 x 25 cm. Leg de rest van de blaadjes salie erop en wikkel vervolgens de plakjes spek er omheen. Je polpettone ziet eruit als een gigantische slavink.
- Braad 75 minuten en laat even rusten voor je het aan tafel in plakken snijdt.
Maak intussen desgewenst een saus door 1 flinke ui (in ringen) en 250 gram kastanjechampignons (in plakjes) 10 minuten te bakken in een flinke klont boter. Afblussen met een scheut wijn en het (gezeefde) porcini-weekwater.
Recept uit de NRC next. Voor mij had er meer smaak aan mogen zitten. De porcini proef je niet terug. Misschien een beetje tomatenketchup erdoor.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten