donderdag 3 oktober 2013

Kabeljauw met knoflook-peterseliesaus en doperwtjes


Dit is een recept uit de Baskische keuken. In het originele recept moet txakoli wijn gebruikt worden, maar ik heb maar een Portugese genomen. In de Baskische keuken wordt vaak een aardewerk schaal gebruikt en moet je de schaal regelmatig ronddraaien om de gelatine van de vis te mengen met de vloeistof, opdat het een gebonden saus wordt.Was erg lekker, ik ga het vaker maken.

Ingrediënten
4 kabeljauwhaasjes
4 teentjes gehakte knoflook
50 gr meel
1 dl droge witte wijn
1 dl olijfolie
2 dl visbouillon
12 mosselen of anders garnalen
12 gekookte asperges, wit of groen
gekookte doperwtjes
gehakte peterselie



Bereiding:
Zet een aardewerk schaal met wat olijfolie op middelhoog vuur met de gehakte knoflook. Wanneer ze goudbruin is het vuur lager zetten en de met meel bestrooide kabeljauw, huid naar boven en de gehakte peterselie toevoegen.

Beweeg de schaal zachtjes in de rondte en voeg de witte wijn, de bouillon, de asperges en de mosselen of garnalen toe. Zodra het aan de kook komt de kabeljauw omdraaien, uit de schaal halen en laten rusten.
Voeg de gekookte doperwtjes en asperges aan de schaal toe, zodat de doperwtjes de smaak de opnemen.

Presentatie.
De schaal met de vis verwarmen en de borden opdienen met de kabeljauw in het midden.

Geen opmerkingen: