Atkinsproof, dus een variatie op de béchamelsaus, maar dan zonder meel.
Ingrediënten voor 4 pers.
600 gr kabeljauwfilets, vers of uit diepvries
1/4 ltr droge witte wijn
1 stengel bleekselderij
1 in stukken gesneden wortel
een schijfje citroen en zout
800 gr verse spinazie of 450 gr spinazie uit de diepvries
40 gr boter
1 bakje ricotta
1 dl slagroom
optioneel 1 ei
5 el Parmezaanse kaas
Bereiding:
Was de kabeljauw. Maak de vis gaar in een pan op het vuur of in de oven in water met witte wijn, selderij, wortel, een schijfje citroen en zout. Laar de kabeljauw uitlekken en verdeel de vis in stukken van 4-5 cm.
Was de verse spinazie en kook deze met aanhangend water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de spinazie af en druk er zoveel mogelijk water uit. Hak de spinazie grof. Handel bij de diepvriesspinazie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwarm de boter in een koekenpan met peper, zout en nootmuskaat. Voeg daaraan de spinazie toe en bak deze op hoog vuur.
Schuif het rooster even boven het midden van de oven en verwarm deze voor.
Schep de spinazie uit de koekenpan in de ovenschaal.
Maak de saus. Meng de ricotta met de room en versgeraspte Parmezaanse kaas. Breng indien nodig op smaak met zout en peper. Wil je dikkere saus, voeg dan nog een losgeklopt ei toe.
(Een andere optie is Griekse yoghurt, al dan niet vermengd met ei en/of geraspte kaas.)
Leg de stukken kabeljauw op de spinazie. Giet de saus erover. Strooi er nog wat kaas over. Zet de schaal in een hete oven en laat de inhoud ervan door en door warm en mooi van kleur worden.
Ideeën béchamel van Clara ten Houte de Lange en van Laura Zava uit haar kookboek Recepten uit Venetië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten