Niet zo bekend als de oesters van Nam Kee, maar beslist ook niet te versmaden is de kip van Nam Kee. Ik denk dat iedereen deze kip met zwarte bonen wel erg lekker vindt. En voor wie het niet meer weet, Nam Kee is het restaurant o.a. op de Zeedijk, het boek en de speelfilm.
Ingrediënten:
500 gr kipfilet of kippendijen zonder bot in reepjes
2 tl maizena
2 tl lichte sojasaus
1 tl + 1 el shaoxing rijstwijn (desnoods sherry)
1 el gefermenteerde zwarte bonen *
2 tl fijngehakte gemberwortel
2 tl fijngehakte knoflook
1 tl donkere sojasaus
80 ml kippenbouillon
1 ui, in halve ringetjes
1/2 rode chilipeper in ringetjes
1 rode paprika in reepjes
1 groene paprika in reepjes
1 stengel lente-ui, in korte sliertjes
- Meng de kip met de maizena, lichte sojasaus, theelepel rijstwijn en een snuf zout door elkaar. Zet apart.
- Prak in een kommetje de zwarte bonen en meng de gember, knoflook en donkere sojasaus erdoor. Meng in een ander kommetje de kippenbouillon met de eetlepel rijstwijn.
- Verhit wat olie in een wok op hoog vuur en draai met de pan zodat de hele bodem bedekt is. Bak de ui en chilipeper in 3 minuten zacht, schuif de groenten naar de zijkant (of haal ze er even uit terwijl je de kip wokt) en voeg de kipreepjes toe. Bak ze in een paar minuten rondom bruin.
- Voeg de paprikareepjes en het zwartebonenmengsel toe, bak 1 minutt mee en schenk het bouillonmengsel erbij. Breng op smaak met extra zout en verwarm nog 2 minuten tot de kip gaar is. Draai het vuur uit en roer de lente-ui erdoor.
* Omdat ik niet anders in huis had nam ik hiervoor taotjo, gefermenteerde sojabonensaus merk Mee Chun.
Gefermenteerde zwarte bonen op mijn boodschappenlijstje gezet voor de volgende keer.
Lees alles over sojabonen op de onvolprezen site Aziatische-ingrediënten.nl
Lees alles over sojabonen op de onvolprezen site Aziatische-ingrediënten.nl
Recept gelezen in Jamie's Magazine.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten