woensdag 10 mei 2017

Zalmspread van Nigel Slater





Het recept voor zalmspread komt uit het laatste dag-kookboek van Nigel Slater, één van mijn favoriete kookboekschrijvers.
De spread had ik bedoeld als een voorafje, maar met wat sla erbij pakte het uit als een volledige maaltijd.


Ingrediënten:
een halve kleine komkommer van de koude grond
2 of 3 kleine augurkjes
1 tl kappertjes
100 gr mayonaise
100 gr zure room, ricotta of crème fraîche
1/2 tl dijonmosterd
1 tl citroensap
klein bosje dille
150 gr gerookte zalm

Bereiding:

  1. Schil de komkommer, snijd hem overlangs doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijst uit. Snijd de komkommer in lucifersdunne reepjes en doe ze in een vergiet of zeef die op een kom is gezet. Bestrooi ze met zout en laat de komkommer twintig minuten met rust. Dep de reepjes met keukenpapier droog.
  2. Snijd de augurkjes in fijne blokjes. Spoel de kappertjes af, dep ze droog en doe ze bij de augurk; roer de mayonaise, zure room, ricotta of crème fraîche erdoor met mosterd, citroensap en wat zwarte peper. Hak de dille en schep hem door de saus.
  3. Snijd de zalm in dunne reepjes en schep ze met de uitgelekte komkommer door de saus. Koel de spread kort en besmeer roggeknäckebrood ermee.




Geen opmerkingen: