Bij AH te koop, de Iberico Secreto. Dit stuk vlees is te vinden tussen de schouder en het nekspek en alleen bij Iberico varkens. Bijzonder vlees dus. In Spanje beschouwde men dit als het best bewaarde geheim (secreto) van het Iberico varken, omdat het nogal verscholen zit. Er zijn 2 stukjes Secreto, éen dus bij de nek het andere stuk achter tussen de bovenpoot en de ribben.
Men gebruikte dit grof uitziend stuk vlees voor het maken van chorizo, totdat koks het herontdekten. De prijs is inmiddels razendsnel gestegen, bij AH betaalde ik 34,99 per kilo, in Spanje betaal je er iets van 15,00 per voor.
Bereiding:
Maak oppervlakkige sneden dwars op de draad, aan beide zijden van het vlees.
Roer in een schaaltje olijfolie, citroensap, Spaans paprikapoeder pimentón, (gedroogde) kruiden zoals tijm en rozemarijn door elkaar. Bestrijk hiermee het vlees en laat een half uur à een uur rusten. Strooi zout over het vlees en gril het vlees op de barbecue, in een grillpan of in een koekenpan. Eet met patates frites.
Ik vind het lekkerder dan varkenshaas. Net zoals ik van het rund de bavette lekkerder vind dan biefstuk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten