dinsdag 25 januari 2011

Krokant rolletje met topinamboer of paddestoelen


Het originele recept 'Involtini croccanti con topinambur' heb ik gemaakt met grotchampignons en wat gedroogde paddenstoelen. Dus lees voor aardpeer paddestoelen en voor groentebouillon paddenstoelenbouillon.

Ingrediënten voor 6 personen:
450 gram aardpeer
250 gr filodeeg
120 gr rauwe ham
30 gram ui
2 eieren
stevige rode wijn
groentebouillon
boter
laurier
olijfolie
truffelzout en peper
 Bereiding:
  1. Snipper de ui en snij de ham in reepjes. Bak ze samen 2-3 minuten in 1 el olie met 1 laurierblad.
  2. Voeg 120 ml wijn toe en laat hem ca.10 minuten inkoken.
  3. Schil ondertussen de aardpeer en snijd hen in blokjes.
  4. Neem wanneer de wijn ingekookt is en het vet weer begint te spetteren de hamreepjes uit de pan en leg ze apart.
  5. Bak de aardpeer ca. 2 minuten in het bakvocht. Voeg 2 soeplepels (ca. 300 ml) bouillon, wat zout en peper toe.
  6. Doe het deksel op de pan en stoof het geheel ca. 10 minuten.
  7. Pureer de helft van de aardpeer. Meng de puree met de rest van de aardpeer en de hamreepjes. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 gr.
  1. Snij het filodeeg in 12 vierkanten van 15x15 cm. Kwast 6 vierkanten in met gesmolten boter (of water). Legde andere 6 vierkanten erop en kwast die in met de geklutste eieren.
  2. Leg 1 el vulling op elk van de 6 vierkanten en rol ze op. Kwast de uiteinden in met geklutst ei en vouw ze dubbel.
  3. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze ca. 15 minuten in de oven.
Haal ze uit de oven en serveer direct.

Het truffelzout maakt ze extra lekker.
Zonder ham dus ook geschikt voor vegetariërs.

Recept uit La cucina Italiana


1 opmerking:

Clementine zei

Ik had vorig jaar ook zoiets gemaakt met champignons in filodeeg, een beetje gefantaseerd recept met echte truffel. Dat had ik gegeten in een restaurant in Villefranche de Conflent, die toen een menu hadden waarvan alle onderdelen tot en met het dessert toe truffels bevatten.