Kenners zien meteen dat hier iets niet klopt: het eigeel moet zacht zijn en het vloeibare eiwit had door de saus geroerd moeten worden. Ander keertje, ik vind het zo lekker.
Er zijn heel veel varianten op de saus. Alleen met tomaten, met pittige pepers, met feta. Met karweizaad, geelwortel en met paprikapoeder. Als je toch bezig bent met de saus kan je de dubbele hoeveelheid maken en invriezen. Handig voor een snel maal, hoewel het in de landen van oorsprong een ontbijtgerecht is. Dit recept is van Ottolenghi.
Ingrediënten voor 4 personen:
2 uien
2 rode
paprika's
2 gele
paprika's
6 takjes
tijm
15 g
koriander
2 takjes
platte peterselie
6 tomaten vers (of uit blik)
½ tl
komijnzaad of za'atar
175 ml milde
olijfolie
4 tl
rietsuiker
2
laurierblaadjes
½ tl
saffraandraadjes
1 mespunt
cayennepeper
250 ml
kraanwater
8 eieren
Bereiding:
- Snijd de uien in plakken en de paprika’s in repen van 2 cm breed. Hak de blaadjes van de tijm fijn. Snijd de helft van de koriander (houd de rest achter voor garnering) en de takjes peterselie fijn. Hak de tomaten grof.
- Rooster het komijnzaad in een grote koekenpan 2 min. op hoog vuur. Voeg de olie en uien toe en bak ze 5 min. Doe de paprika, de suiker en kruiden (peterselie, koriander, tijm en laurier) in de pan en bak alles 5-10 min. op hoog vuur tot de groenten mooi gekleurd zijn. Voeg de tomaten, saffraan, cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 min. pruttelen.
- Haal de laurier uit de groenten en verdeel het mengsel over 2 grote koekenpannen. Zet ze op halfhoog vuur om ze te verwarmen, maak in elke pan vier holtes in het mengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en zet een deksel op de pannen. Laat ze 10-12 min. op heel laag (!) vuur staan tot de eieren net gaar zijn. Bestrooi het gerecht met koriander en dien het op.
Recept uit Plenty van Yotam Ottolenghi
Geen opmerkingen:
Een reactie posten