Ottolenghi zegt over deze salade. ´ Ik zal maar zelden jubelen over mijn eigen recepten, maar dit is een waar ik het eindeloos over kan hebben. Het is het summum van frisheid met de zoetzure smaken van de late zomer en ook een ultiem genot om naar te kijken. Ik gebruik voor deze salade vier verschillende soorten tomaten, zadat hij er mooier uitziet en lekkerder smaakt. U kunt natuurlijk ook minder gebruiken, als de tomaten maar rijp en zoet zijn.´
Ingrediënten:
200 gr rode cherry tomaatjes in blokjes van 0,5 cm
200 gr gele cherrytomaatjes in blokjes van 0,5 cm
200 gr tijger of romatomaten in blokjes van 0,5 cm
500 gr middelgrote trostomaten in blokjes van 0,5 cm
1 rode paprika in blokjes van 0,5 cm
1 kleine rode ui van 120 gram, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
0,5 tl gemalen piment
2 tl witte wijnazijn
1,5 el granaatappelmelasse
60 ml olijfolie plus extra voor besprenkelen
1 grote granaatappel
1 el fijne oreganoblaadjes
Bereiding:
- Hussel in een grote kom de tomaten met de rode paprika en de ui door elkaar en zet opzij.
- Klop in een kommetje de knoflook, piment, azijn, granaatappelmelasse, olie en 1/3 tl zout goed door elkaar. Giet deze dressing over de tomaten en meng alles losjes.
- Schik de tomaten met de saus op een grote platte schaal. Bestrooi met de granaatappelpitten en de oregano. Sprenkel nog wat olijfolie over de salade.
8 opmerkingen:
En... ben jij net zo lyrisch over deze salade als Ottolenghi?
Dan had ik dat wel gezegd... Maar ik heb nu natuurlijk nog geen rijpe zoete nazomerse tomaten.
Ik kan me voorstellen dat het lekkerder is met van die heerlijke zongerijpte tomaten!
Ja, ik was te ongeduldig, maar ik kon niet wachten, het zag er zo leuk uit. Het was niet gek hoor, maar het kon lekkerder.
Eet je deze salade puur op zich of als side-dish bij iets anders?
Ik vind het hele boek van Ottolenghi fantastisch!
Bofkont dat je het boek hebt!
Ik denk dat ik deze salade ook binnenkort ga maken. Mooie rijpe tomaten in overvloed, alle rassen en soorten.
Een reactie posten