vrijdag 10 juni 2016

Green Goddess kip uit de oven


De kip wordt door de helft gesneden en de ruggengraat verwijderd, met een stevige keukenschaar is het een fluitje van een cent, waardoor de kip eerder gaar is en gelijkmatig bruin en knapperig wordt. De term green goddess slaat op de marinade; het is ook een soort slasaus die in Amerika kant en klaar in flesjes te koop is.
Begin er 's morgens mee of de dag ervoor, want de kip moet minstens 6 uur in de groene marinade liggen.


Ingrediënten:
1,5 cup* karnemelk of gewone yoghurt
1 cup basilicumblaadjes
1/4 cup bieslook
2 gepelde teentjes knoflook
2 ansjovisfilets
1 lente-ui, het wit en het groen
Fijngeraspte schil en sap van 1 citroen
2 tl grof zout
1 tl zwarte peper
1 kip van ongeveer 2 kg. doormidden gesneden, ruggengraat verwijderd en afgedroogd met keukenpapier
1 à 2 el olijfolie extravierge

Kip met green goddess saus


Bereiding:

  • Meng in een blender of keukenmachine de karnemelk of yoghurt, basilicum, bieslook, ansjovis, lente-ui, citroenrasp en sap, zout en peper tot een saus. Dit is de green goddess saus.
  • Leg de kiphelften in een schaal of in een 3 ltr hersluitbare diepvrieszak en bedek met driekwart van de green goddess saus. Marineer tenminste 6 uur of een nacht.
  • Verwarm de oven voor op 250 gr. Haal de kip uit de marinade, schud er zoveel mogelijk marinade af en leg de helften op een bakblik. Dep de bovenkant droog met keukenpapier en sprenkel er de olijfolie over. Rooster tot bruin en gaar, in ongeveer 30 tot 45 minuten. Laat 10 minuten rusten.

Serveer met de rest van de saus.

Je kunt de kip erin dippen of de saus met bijvoorbeeld een 'wig' ijsbergsalade serveren, die je eerst in een kom met ijswater gezet hebt.

* een cup is 225 ml, zo groot als espressokop of een senseo beker.

Recept Melissa Clark uit de New York Times




Geen opmerkingen: