Le gratin de fraises de Wambrechies, dus aardbeien uit Wambrechies, en zoals de naam al doet vermoeden, komt het recept uit Noord-Frankrijk; Wambrechies ligt iets buiten Lille.
Ingrediënten:
400 gr. aardbeien
50 gr boter
20 cl ongeklopte slagroom
80 gr poedersuiker
40 gr gesmolten boter
2 eieren ( 1 heel ei en 1 eigeel)
50 gr amandelmeel
geroosterde en gehakte amandelen of hazelnoten
verse munt
verse verveine (verbena -ijzerkruid)
Bereiding:
- Maak de aardbeien schoon en snijd ze door de helft of in kwarten.
- Meng in een kom de poedersuiker met het amandelmeel.
- Roer er een heel ei toe en een eigeel door.
- Voeg 50 gr gesmolten boter en 2 dl slagroom toe, klop door met een garde of mixer.
- Roer er ook de verbena en munt door.
- Neem 4 ramequins (of zoals hier 2 grotere schaaltjes voor smulpapen) en leg er de stukjes aardbeien in.
- Giet met een saus/soeplepel het beslag over de aardbeien.
- Strooi er de gehakte hazelnoten over.
- Zet de schaaltjes niet langer dan 3 minuten onder de gril in een warme oven op 180℃
Het is de bedoeling dat de aardbeien in tact blijven en de amandelvla is dan lauw/warm.
1 opmerking:
Ik ben niet van de warme toetjes maar dit recept heeft me geïnspireerd... ik denk nu aan een aardbeienclafoutis! Groet Nicolet
Een reactie posten