maandag 10 juni 2019

Gratin van Aardbeien



Le gratin de fraises de Wambrechies, dus aardbeien uit Wambrechies, en zoals de naam al doet vermoeden, komt het recept uit Noord-Frankrijk; Wambrechies ligt iets buiten Lille.


Ingrediënten:
400 gr. aardbeien
50 gr boter
20 cl ongeklopte slagroom
80 gr poedersuiker
40 gr gesmolten boter
2 eieren ( 1 heel ei en 1 eigeel)
50 gr amandelmeel
geroosterde en gehakte amandelen of hazelnoten
verse munt
verse verveine (verbena -ijzerkruid)

Bereiding:

  1. Maak de aardbeien schoon en snijd ze door de helft of in kwarten.
  2. Meng in een kom de poedersuiker met het amandelmeel. 
  3. Roer er een heel ei toe en een eigeel door.
  4. Voeg 50 gr gesmolten boter en 2 dl slagroom toe, klop door met een garde of mixer.
  5. Roer er ook de verbena en munt door.
  6. Neem 4 ramequins (of zoals hier 2 grotere schaaltjes voor smulpapen) en leg er de stukjes aardbeien in.
  7. Giet met een saus/soeplepel het beslag over de aardbeien.
  8. Strooi er de gehakte hazelnoten over.
  9. Zet de schaaltjes niet langer dan 3 minuten onder de gril in een warme oven op 180℃

Het is de bedoeling dat de aardbeien in tact blijven en de amandelvla is dan lauw/warm.




1 opmerking:

Stella zei

Ik ben niet van de warme toetjes maar dit recept heeft me geïnspireerd... ik denk nu aan een aardbeienclafoutis! Groet Nicolet