Ingrediënten:
Het vlees:
500 gr varkensgehakt (of verse varkensworst van vel ontdaan)
1,5 el arachide olie
1/2 ui, dun gesneden
2 tl geraspte gember
2 grote knoflooktenen, geplet
1 chilipeper, zonder zaad, fijn gehakt
5 el bruinesuiker
2 el vissaus
De salade:
Rijst noedels (banh hoi - mihoen)
gesneden lente-ui of sjalot
(ijsberg-)sla
komkommer
wortel
munt
Thaise basilicum
Saus voor erbij (facultatief)
30 ml vissaus nuoc mam
30 ml rijstazijn
60 ml water
1 el limoensap
1 el suiker
1 teen knoflook, fijngehakt
1 klein rood pepertje, heel klein gesneden
of: sriracha saus uit een flesje
Bereiding:
- Vlees: Verhit de olie op hoog vuur. Voeg de ui, gember, knoflook en chili toe en bak 2 minuten.
- Voeg het gehakt toe en bak het ca. 3 minuten; breek het met een houten spaan in niet te kleine stukken.
- Voeg de suiker en vissaus toe. Roer door en laat - zonder te roeren - het gehakt ongeveer 2 minuten bakken, totdat het vlees begint te karamelliseren. Roer en laat nog 30 seconden bakken, druk het met de spatel tegen de bodem voor een korstje. Eventueel herhalen tot het naar smaak gekarameliseerd is.
- Saus: Doe alles behalve het pepertje en de knoflook in een pannetje en laat aan de kook komen. Schuim het oppervlak af en draai het vuur uit. Laat 15 minuten afkoelen en voeg er de fijngesneden peper en knoflook toe.
- Serveer op een bedje van rijstnoedels en de groenten. Doe de saus apart in een kommetje.
In plaats van noedels kan je ook warme rijst nemen, die vond ik geloof ik lekkerder (is al weer een tijdje geleden, maar de foto was mislukt, dus ging het recept nu in de herhaling).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten