donderdag 13 juni 2019

Slowe Ratatouille



Ooit schreef ik hier dat ik ratatouille voortaan niet meer op de klassieke manier maar altijd in de oven zou klaarmaken. Maar nu kom ik daarvan terug. Of eigenlijk zijn ze gewoon verschillend. In de oven-versie blijft de structuur van de groenten in tact, en in deze slow cooked twee uur durende versie komen de smaken samen en lijkt het bijna een compote.

Dit recept is uit The French Menu Cookbook van Richard Olney. Hij heeft een heel precieze en uitgebreide  manier van recepten schrijven, heel wat anders dan de 50 jaar later geboren Jamie Oliver.

Ingrediënten:
500 gr witte uien
1½ dl olijfolie
4 grote stevige tomaten
500 gram paprika's (rood, geel en groen gemengd)
500 gr aubergine
500 gr courgette
6 tenen knoflook
zout
snuf cayennepeper
1 tl tijmblaadjes
bosje peterselie en een laurierblad, samengebonden
handje gehakte peterselie
vers gemalen peper

Bereiding:
  1. Pel de uien en snij ze in vieren of achten, afhankelijk van de maat. Bak de ui zacht in 80 ml olijfolie terwijl je de overige groente bereidt. Roer af en toe in de pan en laat de ui niet bruin worden.
  2. Schil de tomaten en haal ze leeg en snij elke helft in 6 tot 8 stukken. Snij de paprika's in de lengte doormidden, verwijder het steeltje en de zaden en snij ze in stukken van 1 à 1½ cm. Veeg de courgettes en aubergines af met een vochtig stuk keukenpapier en snij de uiteinden af. Snij de aubergine in stukjes van 1 cm zonder ze te schillen en snij de courgette overdwars in stukjes van1 cm, afhankelijk van de dikte. Plet de tenen knoflook met een mes, verwijder het velletje en hak ze klein.
  3. Wanneer de uien zacht en lichtbruin zijn, voeg je de paprika, aubergine, knoflook, zout en cayenne toe. Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken, roer af en toe met een houten lepel en voeg dan de tomaten en de courgette toe, de tijm en het peterselie-laurier bouquet. Breng nu alles aan de kook, roer af en toe met de houten lepel langs de bodem zodat het niet vastplakt. Draai het vuur heel laag, leg de deksel op een kiertje op de pan en laat 2 uur zachtjes sudderen.
  4. Plaats een vergiet of zeef boven een ander pannetje, doe er de groenten in en laat ze uitlekken; doe dan de uitgelekte groenten weer terug in de pan. (Er zal nog wat aanhangend vocht zijn, wat gedeeltelijk zal verdampen). Zet het pannetje met de vloeistof op hoog vuur, roer constant met een houten lepel en laat het inkoken tot een lichte, stroperige dikte (eerst zal de vloeistof opschuimen - er moet snel in geroerd worden om te voorkomen dat het overkookt - daarna zal het tot rust komen en inkoken en uiteindelijk zal het de juiste dikte hebben (het gaat dan hevig borrelen). Er moet ongeveer 1 dl ingedikte vloeistof overblijven. Giet het terug bij de groenten en laat afkoelen.
  5. Voeg de resterende olijfolie toe, de helft van de gehakte peterselie, maak op smaak met peper en zout en meng goed door, let op dat je de groenten niet fijnmaakt. Schep op een serveerschaal, laat helemaal afkoelen en bestrooi met de rest van de peterselie.
Ik heb er verschillende dagen lekker van gegeten.







1 opmerking:

Stella zei

Hoi Jannie, oh oh wat zalig weer! Mag wat mij betreft iedere week wel op tafel, maar helaas dan geen dagen over voor al die andere lekkere gerechten!!! Gr Nicolet