vrijdag 6 januari 2012

Ter gelegenheid van de verjaardag van mijn vriendin Corinne uit Nice: Socca


Vandaag is mijn vriendin uit Nice jarig. Gefeliciteerd!!! Om het te vieren heb ik vandaag Socca gemaakt, een typisch gerecht uit Nice, gemaakt van kikkererwtenmeel. We aten dat bij Chez Pipo, het traditionele en beste Socca restaurant in Nice dat al bijna 100 jaar Socca serveert. Ik besef dat het onmogelijk is om het precies zo thuis te maken. Je hebt er een soort pizza-oven voor nodig die 350C heet wordt en een koperen plaat waar je het beslag over uitgiet.
Maar ik ben best tevreden over het resultaat, al zullen de echte Niçois en Niçoises het niet met mij eens zijn.

Ingrediënten:
1 (cappucino)kop kikkererwtenmeel
1,5 kop koud water
3/4 tl zout
2,5 el olijfolie
beetje zonnebloemolie
grof zeezout
veel gemalen zwarte peper
eventueel komijn (of za'atar)

Chez Pipo


Bereiding:
Ik heb hiervoor een paellapan gebruikt met een bodemmaat van 28 cm.
Het deeg is genoeg voor 2 baksels.
Verwarm de oven minstens 10 minuten voor op de hoogste stand.
  1. Giet het water in een kom en meng er met een garde het kikkererwtenmeel door. Meng er een lepel of meer olijfolie door, en het zout.
  2. Laat een uurtje rusten, net als pannenkoekenbeslag.
  3. Plaats de paellapan in de oven en laat loeiheet worden.
  4. Haal de pan uit de oven en verdeel wat zonnebloemolie, of een andere olie die tegen hoge hitte kan, over de bodem en zijkanten.
  5. Plaats de pan weer in de oven tot de olie gaat walmen. Haal de pan eruit.
  6. Zet ook de ovengril aan. Giet het beslag, dat de consistentie van dik pannenkoekbeslag heeft, in de pan, en plaats de pan weer bovenin de oven.
De 'koek' laat na een minuut of 5 los van de bodem. Haal de pan uit de oven als de randjes gaan verbranden.
Besprenkel de koek met olijfolie, grof zeezout en veel gemalen peper. Za'atar is niet authentiek, maar wel erg lekker erover. Of alleen komijn is ook lekker.

2 opmerkingen:

Clementine zei

In Nice kreeg je er verschillende dips bij, dus daar kan je ook mee variëren. Heb ook wel zin dit een keer te maken.

Jannie zei

Ik kon het me niet meer herinneren, maar inderdaad, maar dan wel als voorafje:
'Et pour patienter, car la galette se fait souvent attendre, on peut déguster sur des toasts des duos de spécialités niçoises comme la tapenade, l’anchoïade et d’autres encore.'
Dat staat tenminste op hun site.