Toen ik bij mijn zus in Frankrijk was hebben we samen dit gerecht gemaakt; we hadden het toevallig beiden op ons 'to do' lijstje staan.
6 gedroogde
shiitakes
arachideolie
300 g tofu, in
dobbelstenen
3 struikjes
Shanghai paksoi, of 1 gewone paksoi
2 cm gemberwortel,
fijngesneden
2 teentjes
knoflook, fijngesneden
1 rode
chilipeper, (met of zonder zaadlijst) fijngesneden
1 el
gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld
1 el
Shaoxing wijn (of sherry)
1 el donkere
sojasaus
1 el lichte
sojasaus
1 tl suiker
1 tl zout
2 lenteuitjes, in
ringetjes
½ el zwarte
peper, gecrushed in een vijzel
Voorbereiding:
- Week de shiitakes 20 minuten in handwarm water. Verwijder de steeltjes van de geweekte shiitakes en halveer de hoedjes. Zeef het weekvocht en meet 100 ml af.
- Zet klaar in schaaltje één: gember, knoflook, chilipeper en zwarte bonen.
- Zet klaar in schaaltje twee: Shaoxing wijn, de beide sojasauzen, suiker, zout.
- Snijd de Shanghai paksoi elk in 4 parten, of snijd de gewone paksoi in grove stukken.
- Verhit een flinke laag arachideolie in een wok tot ongeveer 175 graden. Frituur hierin de tofu, in 2 of 3 porties, tot de blokjes opzwellen en een knapperig goudbruin korstje krijgen (dat duurt zo’n 3 tot 5 minuten). Laat uitlekken op keukenpapier.
- Schenk het grootste deel van de frituurolie uit de wok, op 2 eetlepels na. Fruit hierin de inhoud van schaaltje één.
- Voeg de paksoi toe en roerbak 1 minuut.
- Voeg de shiitakes toe en roerbak nog 1 minuut. Schenk nu het weekvocht van de shiitakes in de wok.
- Voeg de inhoud van schaaltje twee en de gefrituurde tofu toe en laat alles nog 2 – 4 minuten sudderen.
- Strooi op het laatst de lenteuitjes en zwarte peper over het gerecht.
Recept van Janneke Vreugdenhil uit de NRC
Geen opmerkingen:
Een reactie posten