donderdag 19 december 2013

Paksoi met tofu en zwarte bonen





Toen ik bij mijn zus in Frankrijk was hebben we samen dit gerecht gemaakt; we hadden het toevallig beiden op ons 'to do' lijstje staan.

Ingrediënten voor 2 personen:
6 gedroogde shiitakes
arachideolie
300 g tofu, in dobbelstenen
3 struikjes Shanghai paksoi, of 1 gewone paksoi
2 cm gemberwortel, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 rode chilipeper, (met of zonder zaadlijst) fijngesneden
1 el gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld
1 el Shaoxing wijn (of sherry)
1 el donkere sojasaus
1 el lichte sojasaus
1 tl suiker
1 tl zout
2 lenteuitjes, in ringetjes
½ el zwarte peper, gecrushed in een vijzel

Voorbereiding:
  1. Week de shiitakes 20 minuten in handwarm water. Verwijder de steeltjes van de geweekte shiitakes en halveer de hoedjes. Zeef het weekvocht en meet 100 ml af. 
  2. Zet klaar in schaaltje één: gember, knoflook, chilipeper en zwarte bonen.
  3. Zet klaar in schaaltje twee: Shaoxing wijn, de beide sojasauzen, suiker, zout.
  4. Snijd de Shanghai paksoi elk in 4 parten, of snijd de gewone paksoi in grove stukken. 
Bereiding:
  1. Verhit een flinke laag arachideolie in een wok tot ongeveer 175 graden. Frituur hierin de tofu, in 2 of 3 porties, tot de blokjes opzwellen en een knapperig goudbruin korstje krijgen (dat duurt zo’n 3 tot 5 minuten). Laat uitlekken op keukenpapier. 
  2. Schenk het grootste deel van de frituurolie uit de wok, op 2 eetlepels na. Fruit hierin de inhoud van schaaltje één.
  3. Voeg de paksoi toe en roerbak 1 minuut. 
  4. Voeg de shiitakes toe en roerbak nog 1 minuut. Schenk nu het weekvocht van de shiitakes in de wok.
  5.  Voeg de inhoud van schaaltje twee en de gefrituurde tofu toe en laat alles nog 2 – 4 minuten sudderen. 
  6. Strooi op het laatst de lenteuitjes en zwarte peper over het gerecht.
Recept van Janneke Vreugdenhil uit de NRC

Geen opmerkingen: