vrijdag 9 november 2012

Ragù, vleessaus voor eierpasta (Bolognesesaus)


De eerste keer dat ik pasta met vleessaus at, was eeuwen geleden in Italië, toen de aarde nog plat was, zou mijn achternichtje zeggen. Mijn zus en ik gingen met onze ouders met de slaaptrein, getrokken door een zwart dampende stoomlocomotief, naar Italië, waar we leerden dat het pericoloso sporgersi was en dat  je in de tunnels de raampjes dicht moest draaien omdat je anders geheid aan koolmonoxidevergiftiging zou komen te overlijden. Daar werd verder niet druk over gedaan. Hier leerden we onze eerste woordjes Italiaans: En in de tram oefenden we op


Maar het serieuze werk kwam pas met het woord Supercortemaggiore Agip; dat zeiden we hautain hardop tegen elkaar op straat, zoals Kees de Jongen de zwembadpas deed.


In die tijd kwam macaroni in zwang in Nederland. Als aardappelvervanger dan. De recepten waren vernederlandst en voor een exotisch vakantietintje stonden er vaak een chianti mandfles en een paprika bij afgebeeld. Ook spaghetti bolognese stamt uit deze tijd.

Om het verhaal culinair en literair rond te maken een recept voor een huiselijke Italiaanse vleessaus.

Van het gehaktbrood van eergisteren hield ik nog de helft over en daarvan maakte ik deze ragù. Per slot van rekening zat er al wortel, selderij en ui door, dus ik was al half op weg. Ik mag het geen bolognesesaus noemen, want volgens de Accademia Italiana della Cucina hoort daar melk in. En je eet het natuurlijk nooit met spaghetti, maar met eierpasta als fettuccine of tagliatelle.

Ingrediënten voor 8 personen (of vries de helft in)
1 ui, fijngehakt
1 worteltje, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, fijngehakt
2 el olijfolie
25 gr boter
1 teen knoflook, fijngehakt
500 gr half om half gehakt
(wat spekblokjes of pancetta mag)
1 glas rode of witte wijn
1 halfliterblik gepelde tomaten of sugo
1 laurierblad
zout en peper

Bereiding:
  1. Fruit de ui, het worteltje en de bleekselderij aan in de olijfolie en de boter.
  2. Voeg de knoflook en het gehakt toe en bak dat rul en los.
  3. Doe er, als de roze kleur helemaal verdwenen is, de wijn bij.
  4. Pureer de tomaten apart met de staafmixer en voeg het bij het gehakt. Of neem passata, dan heb je ook geen pitjes.
  5. Breng de saus op smaak met zout en peper, doe er het laurierblaadje bijen laat alles nog minimaal een half uur pruttelen op laag vuur, of liever twee uur.
  6. Laat afkoelen en eet het de volgende dag.
  7. Geraspte parmezaanse kaas of percorino erover is natuurlijk lekker.


Gebaseerd op een recept uit de Volkskrant.

1 opmerking:

  1. Portofino was toen nog een vissersplaatsje... Nu liggen er enorme jachten met personeel in uniform in het haventje. Jij hebt een beter geheugen dan ik. Dat van die benzine kan ik me niet herinneren. Ik weet nog wel dat ene Luigiano een beetje verliefd op je was. En ik had zoals altijd kiespijn in de vakantie en liep met een dikke wang rond. En ik mocht van papa een sigaret roken, want dat hielp tegen de pijn.

    BeantwoordenVerwijderen