zaterdag 26 december 2020

Sperziebonen met Boerenkool en Sjalotten

 




Alison Roman bedacht dit recept voor bij de kalkoen. Blijkbaar is het in Amerika de gewoonte dat je bij de feestkalkoen gekookte sperziebonen (uit blik) in de oven doet met een blik Campbell's gecondenseerde champignonsoep erover, bestrooid met kant en klare gebakken uitjes. Ik heb het nog nooit geprobeerd. Er staan genoeg recepten op internet onder green bean casserole voor wie het aandurft.

Zij zegt: deze heerlijk al dente sperziebonen zijn een knipoog naar de sperzieboonschotel. Er is geen champignonroomsoep, maar er zijn gebakken sjalotten. Gescheurde bladgroenten, kort gebakken met een beetje boter en een paar gesmolten ansjovis (wat voor vegetariërs kan worden weggelaten), worden aan de bonen toegevoegd om op het laatste moment de groene bladeren laten erdoor roeren tot ze slinken. Afhankelijk van wat je nog meer serveert, kan dit bijna als een salade gelden. Zorg ervoor dat je afwerkt met veel zuur en zoutvlokken.

Ingrediënten voor 8 tot 10 personen:

  •  ½ kopje olijfolie (120 ml)
  • 3 grote sjalotten, dun gesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1 kg sperziebonen
  • 4 eetlepels boter
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 grote struik boerenkool of snijbiet, dikke stengels verwijderd, bladeren in hapklare stukken gescheurd
  • 2 eetlepels appelcider, witte wijnazijn of vers citroensap, plus meer voor het op smaak brengen.
  • zeezout

Bereiding:

Verhit olie en sjalotten in een grote koekenpan op gemiddelde warmte. Bak, schud de koekenpan af en toe, totdat de sjalotten licht gebruind zijn en knapperig beginnen te worden, 5 tot 6 minuten. Breng de sjalotjes met behulp van (schuim)spaan over op een vel keukenpapier; breng ze op smaak met zout en peper.

Giet de helft van de olie uit de pan over in een kleine kom. Zet de koekenpan terug op middelhoog vuur en voeg de sperziebonen toe. Kruid met peper en zout en bak, zonder te keren, tot ze aan één kant licht geblakerd zijn en blaasjes vertonen, 3 tot 4 minuten. Roer ze om en bak ze nog eens 3 tot 4 minuten, tot ze net gaar en doorbakken zijn..

Voeg boter en ansjovis toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg boerenkool toe en roer het geheel  totdat de groenten geslonken en gaar zijn en de boter gesmolten is, 2 tot 3 minuten. Haal van het vuur, en voeg azijn toe, en roer door. Breng op smaak met zout, peper en meer azijn, indien nodig.

Breng het geheel over in een grote kom of schaal en besprenkel het met apart gehouden sjalotolie. Bestrooi met gebakken sjalotten en zoutvlokken, en serveer.


Recept van Alison Roman voor de New York Times



2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt het goed gezegd, zo'n recept moet je aandurven! Ik durf het ook niet, maar kan ook een miljoen andere dingen bedenken die me lekkerder lijken... jij ook weet ik zeker! Ik vind dit trouwens vaker met Amerikaanse recepten... het eten daar is echt anders dan in Europa en niet geheel mijn smaak. Het recept voor deze sperziebonen lijkt me heerlijk! De beste wensen voor het nieuwe jaar, dat het maar heel normaal mag zijn en met veel lekkere recepten op jouw blog! Gr Nicolet

Jannie zei

Dank je wel! Ik wens je een geweldig mooi jaar en lekker eten natuurlijk.