vrijdag 22 januari 2021

Tiroler Koolsalade met Spek

 



"Het recept voor kool- en speksalade uit Zuid-Tirol is eenvoudig en zeer snel klaar, maar het is aan te raden om het een paar uur te laten op smaak brengen. U kunt het ook van tevoren bereiden en een nacht laten rusten. Hierdoor wordt de kool zachter en neemt de smaak van de kruiden beter op."

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g witte kool
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie delicate
  • witte peper
  • 100 g spek Alto Adige*
  • zout
  • komijn

Bereiding:

Om de Tiroler Speck-salade te bereiden, begint u met het schoonmaken van de kool: verwijder de buitenste bladeren van de kool, snijd deze in vier parten en verwijder de kern. Snijd de kool heel fijn, met een mes of met behulp van en mandoline of keukenmachine.

Verwarm ondertussen de witte wijnazijn en de extra vierge olijfolie, op smaak gebracht met witte peper en komijn en giet de hete vloeistof over de kool. Breng op smaak met zout.

Snijd het spek in dunne reepjes. Verwijder absoluut niet het vet, het zal de superlekkere salade maken. Bak het spek in een pan met antiaanbaklaag, zonder olie of ander vet toe te voegen, af en toe roeren. U zult zien dat het vet licht begint te smelten: als het bruin en knapperige is, is salade is klaar!

Recept uit La Cucina Italiana

Speck Alto Adige PGI

Tiroler spek is soms verkrijgbaar bij Lidl tijdens de Duits-Oostenrijkse week. Het is hamspek dat met rozemarijn, laurierblad, jeneverbessen, zout en peper ingewreven drie weken gedroogd wordt en daarna licht, liefst buiten gerookt. Daarna wordt het nog eens 22 weken in kelders gerijpt. Deze keer heb ik gewoon Gelders gerookt spek gebruikt.

2 opmerkingen:

Clementine zei

Het recept komt me bekend voor !
http://theblogdeclementine.blogspot.com/2021/01/salade-tyrolienne-au-speck.html

Anoniem zei

meerdere recepten hiervan vind je bij Chefkoch.de onder de naam Krautsalat. Vooral in de zomer maak ik dit vaak.