donderdag 20 mei 2021

Vis in Knoflook-Olijfboter

  

Eenpersoons vispannetje 


"Wat de vis betreft, gebruik altijd de meest verse en liefst meest duurzame filets die je kunt vinden. Wat hier het belangrijkst is, is de dikte: Zoek stukken van ongeveer 2 cm dik, zodat ze gelijkmatig gaar worden, maar niet te snel, zodat de olijven en knoflook de kans krijgen om in de oven te garen. Als u alleen dunnere filets kunt vinden, bak de olijfboter dan een minuut of twee extra op het fornuis en neem een paar minuten van de kooktijd af zodra u de vis toevoegt. Zo voorkom je dat de vis te gaar wordt, wat zelfs een bad met gesmolten boter niet kan verhelpen."  Melissa Clark. 

Vis met Sissende Olijfboter

Totale tijd: 20 minuten

Ingrediënten voor 4 porties:
  • 50 gram boter 
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • Gemengde olijven, zoals Kalamata, Castelvetrano, Marokkaanse of Picholine, ontpit en in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geraspt
  • 1/2 theelepel venkel- of korianderzaad, grof gemalen (gebruik de platte kant van uw mes of een vijzel en stamper)
  • 4 stukken van een halve centimeter dik, drooggedept, wit visfilet, zoals kabeljauw 
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 partjes limoen, plus meer om te serveren
  • 1/4 kopje gehakte koriander of peterselie, blaadjes en dunne steeltjes
  • 1/4 kop gehakte dille, bladeren en zachte stengels

Bereiding:

1. Verwarm de oven tot 170 graden. Verwarm een grote, ovenbestendige koekepan op medium. Voeg boter en olie toe en bak tot de boter smelt en begint te sissen, 1 tot 2 minuten. Roer olijven, knoflook en venkel of koriander erdoor en bak tot ze geurig zijn, 1 tot 2 minuten.

2. Kruid de visfilets met zout en peper en leg ze in één laag in de koekenpan. Schep voorzichtig wat van het botermengsel over de vis en bestrijk de filets met de boter en zet de pan in de oven.

3. Bak de vis 8 tot 13 minuten tot hij ondoorschijnend en vlokkig is, en bedruip hem halverwege. Haal de vis uit de oven en leg de filets op serveerborden.

4. Knijp een partje limoen in het botermengsel en schep de saus over de vis. Maak af met zwarte peper, koriander en dille. Houd extra partjes limoen apart om uit te knijpen.

Recept van Melissa Clark The New York Times

Ik maakte een portie vis voor mij alleen. Daarvoor gebruikte ik voor het gemak knoflook en olijven uit een potje van Lidl uit de Italiaanse week: Aglio Marinato met olijven.




Geen opmerkingen: