zondag 5 december 2021

Tomaten met Noordzeegarnalen

 


Tomates aux crevettes grises of te wel tomaat met grijze garnaaltjes is een echt Belgische klassieker. Ik was hem een tijdje vergeten en des te lekkerder smaakte me dit eenvoudige gerechtje weer,

Ingrediënten:

Lekkere grote rijpe tomaten

Lekkere Noordzeegarnalen

Peper uit de molen

Lekkere Belgische mayonaise (dus niet zoet, wel met citroen)

Bereiding (de makkelijke manier:)

Hol de tomaten uit, zet ze op de kop om uit te lekken, Snij evt. een plakje af van de onderkant zodat ze stabiel blijven staan.

Meng de garnalen met mayonaise. Vul hiermee de tomaten. 

Ik heb de de tomaten niet ontveld, niet zelf de garnalen gepeld en ook de mayo niet zelf gemaakt, maar wil  je het echt traditioneel maken, dan volgt hier het recept van Jeroen Meus.


De uitgebreide manier:

Ingrediënten:

8 grote rijpe tomaten (bv. variëteit 'Baron')

1 kg ongepelde grijze garnalen

½ citroen

3 eieren

3 eetlepels azijn

1 eetlepel mosterd

350 ml druivenpitolie of arachideolie

peper en zout

Bereiding:

Breng een pan met water aan de kook. Gebruik het kokende water om de tomaten te ontvellen.

Verwijder de steeltjes, en snij in een draaiende beweging ook het taaie stukje onder het steeltje eruit.

Snij een kruisje in de top van elke tomaat. Dompel de tomaten 12 tellen onder in het kokende water. (Niet te lang, want het tomatenvlees mag niet ‘melig’ worden.)

Spoel de tomaten onmiddellijk onder koud water en trek de schil eraf met een mesje.

Snij het ‘hoedje’ van elke tomaat, en hou dit opzij. (Snij zorgvuldig horizontaal!)

Gebruik een koffielepel om de zaadlijsten uit de tomaat te scheppen. Snij ook het vlezige middenstuk weg, zodat de tomaat volledig uitgehold is. Doe voorzichtig, zodat de tomaat niet scheurt.

Controleer de binnenzijde, en snij indien nodig wat bij, zodat elke tomaat een egaal rond bekertje geworden is.

Pel de grijze garnalen en hou de kopjes en pantsers bij. (Vries de garnalenkopjes en -pantsers in of maak er meteen een garnalenfumet van.)

Maak verse mayonaise in een mengschaal of mengbeker. Doe het naar keuze met de hand of met de staafmixer.

Doe de handgepelde garnalen in een ruime mengschaal. Voeg er een bescheiden schep mayonaise aan toe. Roer alles voorzichtig om. Voeg indien nodig wat extra mayonaise toe. Let wel: de garnalen mogen niet ‘zwemmen’ in de mayonaise. Het is voldoende zodra er een dun laagje van de saus rond de garnalen zit.

Druppel wat vers citroensap bij het mengsel. Proef en voeg naar smaak meer van het sap toe.

Kruid de garnalensalade met wat peper van de molen.

Doe een scheutje olijfolie in een schaaltje en strijk de buitenkant van de tomaten ermee in. Vergeet de ‘hoedjes’ niet. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Het dun laagje olie geeft de tomaten een mooie glans.


Geen opmerkingen: