donderdag 30 maart 2023

Chinese Paprika met Biefstukreepjes

 


Paprika met kip of vlees

 Aziatische ingrediënten:

Qing jiao rou si / 青椒炒肉絲 heet dit klassieke gerecht uit de Chinese keuken: geroerbakte groene paprika met varkensreepjes. De qing staat voor groen, maar ik gebruik liever rode puntpaprika van de Turk. Je kunt voor dit gerecht ook heel goed een van die vele andere soorten paprika van de Turk gebruiken, de ene iets bitterder, de ander iets pittiger. Maar ook de “ouderwetse” paprika uit de supermarkt voldoet, maakt niet uit welke kleur. En de varkenshaas kun je probleemloos vervangen door kip, rund of lam. Hoe dan ook een supersimpel, gezond, doordeweeks gerechtje, lekker zoetig door de hoisinsaus. Doet het vast ook goed bij kinderen.

Ingrediënten voor 2 personen:

Vlees

  • 200g Flat Ironsteak of andere biefstuk in luciferdunne reepjes gesneden

Terwijl je verder gaat het vlees laten marineren c.q. wegzetten in:

Marinade cq coating:

  • 2 tl Shaoxing rijstwijn
  • 1 tl lichte sojasaus (Kikkoman of Tamari is ook goed)
  • 2 tl maïzena of aardappelzetmeel
  • 2 el eiwit voor zijdezacht effect (of 1 el koud water)
  • 1/2 tl zout

Groente

  • 3 puntpaprika’s (ca 400g)
  • Variatie: eventueel nog met ui, gember en knoflook - zie onderaan

Snijd de puntpaprika’s eerst eenmaal in de lengte door. Snijd of schraap de zaadlijsten en zaadjes eruit. Stapel de halve puntpaprika’s op elkaar en snijd ze in dunne reepjes.

Tip: naarmate je bij de punt komt kun je iets schever gaan snijden zodat de laatste reepjes wat langer worden dan het puntje breed is.

Sausje

  • 1 el hoisinsaus
  • 2 tl lichte sojasaus

Bereiding:

1) Bak de paprika in een droge koekenpan of wok (zonder olie of boter dus) op redelijk hoog vuur tot ze warm en enigszins soepel zijn en lekker ruiken. Dat duurt bij mij een minuut of 4. Haal ze tijdelijk uit de pan en zet weg. Ik was de pan nu af, maar dat kun je ook overslaan.

2) Doe olie in de hete pan, bak de reepjes vlees inclusief de marinade kort tot ze enigszins bruin en los van elkaar zijn. 

3) Voeg al roerend het hoisin-soja sausje toe en na 30 seconden de nog warme paprikareepjes. Breng eventueel extra op smaak met extra sojasaus en/of zout. En als de (weinige) saus wat dunnig is kun je een klein beetje maïzena aangemaakt met koud water toevoegen.

Lekker met witte rijst.

Uit: De Echte Chinese Keuken Thuis van Fuchsia Dunlop

Zelfde recept, maar met extra ui, gember en knoflook:

Bereiding
1) Bak de paprika en de ui in een droge koekenpan of wok (zonder olie of boter dus) op redelijk hoog vuur tot ze warm en enigszins soepel zijn en lekker ruiken. Dat duurt bij mij een minuut of 4. Haal ze tijdelijk uit de pan en zet weg. Ik was de pan nu af, maar dat kun je ook overslaan.
2) Doe olie in de hete pan, bak 2,5 cm gember + 2 t. gehakte knoflook, daarna bak de reepjes vlees inclusief de marinade kort tot ze enigszins bruin en los van elkaar zijn.

3) Voeg al roerend het hoisin-soja sausje toe en na 30 seconden de nog warme paprikareepjes + ui. Breng eventueel extra op smaak met extra sojasaus en/of zout. En als de (weinige) saus wat dunnig is kun je een klein beetje maïzena aangemaakt met koud water toevoegen.
Lekker met witte rijst.

Bron: Aziatische Ingrediënten, BBC Good Food

Geen opmerkingen: