maandag 8 mei 2023

Kroningsquiche Charles III

 



Als je echt het gevoel wilt hebben dat je aan het dineren bent alsof je deel uitmaakt van The House of Windsor, moet je serveren wat koning Charles III, koningin Consort Camilla en hun gasten hebben genoten tijdens hun officiële kroning Grote Lunch. (Voor niet-ingewijden: de Big Lunch wordt sinds 2013 gesponsord door Queen Consort Camilla en het doel is om voedsel te gebruiken als middel om gemeenschappen bij elkaar te brengen.)

In plaats van kroningskip, die werd gemaakt voor de feestmaaltijd van wijlen koningin Elizabeth II in 1953, zal de moderne koninklijke familie een gerecht serveren dat ideaal is voor ontbijt, lunch of diner: kroningsquiche .

"Een diepe quiche met een krokante, lichte bladerdeegbodem en delicate smaken van spinazie, tuinbonen en verse dragon", aldus het koninklijk personeel. Deze quiche kan warm of koud worden gegeten en past prachtig bij gekookte nieuwe aardappelen en een groene salade.

Mijn quiche is niet zo mooi uitgevallen omdat ik a) een beetje weinig deeg had, 250 gram, zoals in het recept staat is te weinig en b) heb ik geen quichevorm van 20 cm. Een springvorm voldeed echter goed. In de Engelse omschrijving staat dat het om een hoge quiche gaat en die in een losse taartrand gemaakt wordt. De quiche is echt lekker en apart door het gebruik van dragon. De dragon in mijn tuin heeft de winter goed doorstaan en doet het fantastisch. Het kruid smaakt ook heel lekker bij kip en bij zalm.

Voor 6 personen

Ingrediënten:
Het deeg:
  • 125g bloem
  • Snufje zout
  • 25 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 25 g reuzel
  • 2 eetlepels melk
  • Of 250 gram kant en klaar deeg (beter 300 gram)
  • 1 quichevorm of taartring van 20 cm
Vulling:
  • 125 ml melk
  • 175 ml slagroom (double cream)
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 eetlepel gehakte verse dragon 
  • Zout en peper
  • 100g geraspte cheddar kaas,
  • 180 g gekookte spinazie, licht gehakt (ca. 350 à 400 gram diepvriesspinazie)
  • 60 g gekookte dubbelgedopte tuinbonen of sojabonen
 

Bereiding:
Het deeg:
  1. Zeef de bloem en het zout in een kom; voeg de vetten toe en wrijf het mengsel met je vingertoppen tot een zanderige, broodkruimelige textuur.
  2. Voeg beetje bij beetje de melk toe en breng de ingrediënten samen tot een deeg.
  3. Dek af en laat 30-45 minuten rusten in de koelkast.
  4. Bestuif het werkvlak licht en rol het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de bovenkant van de vorm en ongeveer 5 mm dik.
  5. Bekleed de vorm met het deeg en zorg ervoor dat er geen gaten in zitten, anders kan het mengsel gaan lekken. Dek af en laat nog 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190°C.
  1. Bekleed het deeg met bakpapier, voeg bakbonen toe en bak 15 minuten blind, verwijder daarna het bakpapier en de bakbonen.

De vulling:
Verlaag de oventemperatuur tot 160°C.
  1. Klop de melk, room, eieren, kruiden, zout en peper door elkaar.
  2. Strooi 1/2 van de geraspte kaas op de blindgebakken bodem, top met de afgekoelde, goed uitgelekte en zo droog mogelijke spinazie en de bonen, giet vervolgens het vloeibare mengsel erover.
  3. Roer het mengsel zo nodig voorzichtig om, zodat de vulling gelijkmatig wordt verdeeld, maar pas op dat u het deeg niet beschadigt. Tik de vorm een paar keer op het aanrecht.
  4. Strooi de resterende kaas erover. Plaats in de oven en bak gedurende 20-25 minuten tot ze goudbruin is.

Spinazie en tuinbonen





3 opmerkingen:

Clementine zei

Ik heb hem ook op mijn to do lijst staan. Ik ga hem ook met reuzel maken, dat is het officiële recept van Buckingham Palace.

Jannie zei

Reuzel staat ook bij de ingrediënten. Ik had nog eigengemaakt korstdeeg in de diepvries liggen. Zo te zien gebruiken ze alleen de taartrand en niet de bodem van de vorm.

Clementine zei

Ja ik las dat jij ook reuzel vermeldde bij de ingrédienten. Maar je hoort vaak dat de koning vegetarier is, of tenminste weing dierlijk voedsel eet en dan zie ik in de recepten van deze quiche vaak boter staan i.p.v. reuzel. In de video van het paleis kan je zien dat ze inderdaad een ring gebruiken. Reuzel geeht een lekkere smaak aan het deeg.Ik heb nog een pakje liggen in de koelkast. Het schijnt dat je die jaren kunt bewaren ...