dinsdag 13 februari 2018

Kippensoep from scratch


Zelfgemaakte kippensoep is zo veel lekkerder, niet te vergelijken met pakjes of potjessoep. Je ziet er vaak tegenop maar het is echt heel makkelijk te maken.


Ingrediënten:
1 kip van ruim een kilo, met vel, in stukken gesneden of kippenpoten.
3 stengels bleekselderij met blad, in stukken gesneden
2 grote wortels, in stukken gesneden
2 uien, gepeld en door de helft
1 stuk knolselderij of pastinaak (optioneel)
ongeveer 12 takjes peterselie
ongeveer 12 zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
2 tl zout of meer naar smaak
Om de soep af te maken:
soepgroenten
vermicelli
peterselie

Bereiding:

  1. Doe de kip, bleekselderij, wortel, ui, eventueel knolselderij of pastinaak, peterselie, peperkorrels, laurierbladen en zout in een grote soeppan en giet er zoveel koud water bij dat het 2 cm boven de inhoud van de pan staat.
  2. Breng op hoog vuur aan de kook en draai dan onmiddellijk het vuur laag. Regel het vuur zo dat de soep 'glimlacht', met zeer slechts af en toe een bubbel. Kook zonder deksel tot de kip heel zacht is en van de botjes valt, in één à anderhalf uur.
  3. Als de soep een beetje afgekoeld is haal je de kip uit de soep. Proef de soep en laat verder pruttelen tot het geconcentreerd en lekker is. Zeef de soep door een fijne zeef in een aparte bak. Gooi alle vaste bestanddelen weg. (Dat doe ik niet, ik eet het met piccalilly - zie hier)
  4. Zet de kip en de bouillon apart in de koelkast gedurende tenminste 8 uur of tot 3 dagen, totdat er een dikke laag vet boven drijft.
  5. Als het zover is pluk je het vlees van de kip.
  6. Verwijder het kippenvet van de oppervlakte van de soep en zet apart.
  7. Verwarm de soep met een beetje kippenvet naar smaak in een soeppan. Voeg de vermicelli en de soepgroenten toe. Laat koken tot ze gaar zijn. Voeg het kippenvlees toe, voeg zonodig zout (of een blokje kippenbouillon) en peper en wat kippenvet toe; de soep moet gouden druppels hebben (zegt Julia Moskin).
  8. Serveer onmiddellijk en bestrooi met peterselie.
Lekker hoor.

Recept Julia Moskin NYTGeen opmerkingen:

Een reactie posten