zondag 4 februari 2018

Krokant Buikspek volgens Annabel Langbein
Om het zwoerd knapperig en krokant te krijgen wrijf je het vlees goed droog alvorens het te zouten. Vervolgens zet je het vlees in een loeihete oven en zodra het vel krokant wordt giet je er melk bij, zodat het vlees mals blijft, en laat je het op een lagere temperatuur gaar worden.

Ingrediënten:
1 - 1,2 kg buikspek met zwoerd, het zwoerd ingesneden (met een stanleymes)
gemalen zwarte peper
 tl zout
2-3 blaadjes salie
halve liter of meer melk

Bereiding:
Verhit de oven voor op 240C.

  1. Dep de huid droog en bestrooi de vleeszijde met peper en de helft van het zout. Strooi de salieblaadjes op de bodem van een metalen ovenschaal (gebruik geen glas over keramiek want die zou kapot kunnen gaan als je de melk toevoegt) en leg het spek erin, huidzijde boven. Bestrooi met de rest van het zout.
  2. Rooster 20 à 30 minuten op 240C. tot het blazen begint te vertonen en het vel krokant is. Pas op dat het niet verbrandt. (Tot hier gebruikte ik de hetelucht stand van de oven).
  3. Giet de melk rondom het spek tot het halverwege of op driekwart hoogte van het spek staat. Draai het vuur lager tot 160C. en rooster nog 1,5 uur of tot het vlees zacht is. Check af en toe of er genoeg melk in zit, schenk er anders nog wat bij.
  4. Haal de schaal uit de oven, haal het spek uit de schaal en laat afkoelen. Gooi de melk weg. (Heb ik niet gedaan, zonde, ik heb het met gekookte aardappelen en zuurkool gegeten, die ik erbij serveerde)
  5. Leg het vlees met de velkant naar beneden op de snijplank en neem een scherp mes om het vlees in plakken van 3-4 cm dik te snijden. Serveer warm of op kamertemperatuur.
Het zwoerd was krokant, dat klopt maar wel, en heel erg hard, te hard eigenlijk.Het  lekkerste buikspek maakte ik nog met het recept van Momofuku, en dat staat hier.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten