dinsdag 6 maart 2018

Toscaanse bonensoep met Farro
We wisten eigenlijk niet wat het was, toen we deze traditionele boerensoep uit Lucca in Toscane aten, maar we zeiden tegelijk Oh, bruinebonensoep. Het toeval wilde dat wij een paar dagen later op een evenement terechtkwamen waar het prachtige boek "L'Arte in Cucina" met als subtitel "Gli artisti incontrano gli chef" gepresenteerd werd.  We konden het niet laten, ja we kochten het boek. En laat daar nu het recept van deze deze Minestra di farro garfagnino in staan.Ingrediënten:
De bonen:
200 gram gedroogde borlottibonen of kievitsbonen (24 uur geweekt)
4 knoflooktenen, gepeld
1 stengel bleekselderij, in stukjes
2 eetlepels olijfolie
De soep
1 wortel, in kleine stukjes
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
2 rode uien, gesnipperd
1 eetlepel tomatenpuree of 2 rijpe ontvelde tomaten
2 eetlepels olijfolie
100 gram farro of spelt, een paar uur geweekt in koud water of volgens de verpakking 
verse salie en/of rozemarijn
peper & zout


Bereiding:

De bonen:
  • Giet het weekwater van de bonen weg en doe ze, tezamen met de andere ingrediënten, in pan. Doe er zoveel water bij dat de bonen ruim onder staan. Op laag vuur koken tot de bonen gaar zijn (1-2 uur). Afgieten, maar het kookvocht bewaren. 
De farro/spelt:
  • Doe vervolgens de geweekte en uitgelekte spelt in het kookvocht van de bonen. Laat op laag vuur zachtjes koken tot de farro/spelt gaar is (dat kan een half uur duren). Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Als het te dik wordt, verdunnen met wat water.
De groenten:
  • Neem een braadpan en bak de groenten, ca. een kwartier met het deksel op de pan, in de olijfolie op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin. Roer er de tomatenpuree door.
Alles samenvoegen:
  • Voeg de gare bonen toe. Meet de hoeveelheid kookvocht van de bonen en vul het desnoods met water aan tot een halve liter. Breng het geheel weer aan de kook. Een half uur zachtjes laten doorkoken. Alles is nu zacht en gaar. Pureer met de staafmixer of in een keukenmachine. Breng op smaak met peper & zout.
  • Doe nu de gare spelt erbij, vervolgens wat fijngesneden rozemarijn en/of salie er door roeren. Nog even opwarmen en opdienen met wat versgemalen peper en een scheutje olijfolie erover.

Recept een beet je uit l'Arte in Cucina en een beetje uit Giorgio Locatelli Made in Italy Geen opmerkingen:

Een reactie posten