vrijdag 22 maart 2019

Andalusische Kikkererwten met Spinazie



Misschien lijkt er niet zo veel aan, aan deze garbanzos con espinacas, maar ik vond het heel, heel lekker, ook de volgende dag op kamertemperatuur. In Sevilla en omstreken is het een populaire tapa en in The Cookbook van El Moro wordt het gepresenteerd als maaltijd en zo at ik het ook.

Dit recept heb ik van de oma van een Sevillaanse, dus het moet goed zijn. Oh, ja en je eet het met een vork en niet met een lepel, zegt ze erbij.

Ingrediënten:
500 gram gekookte kikkererwten
400 gram spinazie (eventueel diepvries)
2 tenen knoflook 
1 snee stevig brood
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander (ketoembar)
½ tl mild paprikapoeder
½ tl gerookt paprikapoeder  (pimentón de la Vera)
gemalen witte peper
1½  el appel- of wijnazijn
scheut water (met daarin opgelost saffraanpoeder, als je dat hebt)
1 dl extra vergine olijfolie
zout

Bereiding:

  1. Laat de spinazie slinken en hak ze fijner. Of ontdooi de spinazie en knijp het water eruit.
  2. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de gepelde knoflooktenen op zacht vuur. Schep ze uit de pan als ze goudbruin zijn en doe ze in de mengbeker van de staafmixer (of in de vijzel).
  3. Bak in dezelfde olie de snee brood. Laat uitlekken en doe ook het brood in de mengbeker.
  4. Doe ook de komijn, koriander, peper, zout en beide paprikapoeders in de mengbeker. (Sommigen doen er  ook nog een scheutje tomatensaus bij.) Doe daarbij nog de azijn, het water en de helft van de olijfolie. Mix met de staafmixer.
  5. Verwarm opnieuw de overgebleven olie (waarin je de knoflook en het brood hebt gebakken) en voeg de spinazie toe, bak 2 minuten
  6. Voeg de massa uit de mengbeker erbij. Roer een paar minuten zodat de smaken goed opgenomen worden. 
  7. Tenslotte doe je er de kikkererwten bij, meng ze goed door de andere ingrediënten en na 5 minuten is het klaar. Proef op zout.






4 opmerkingen:

Stella zei

Zat ik toch ineens aan een piepklein tafeltje op een vol terras in Sevivlla!! Oh nee... mistig Schiedam ;-( Goede herinneringen aan dit gerechtje en nu weer op de lijst voor dit voorjaar, dank je! Nicolet

Clementine zei

Lijkt een beetje op het recept van Ferran Adrià dat ik laatst gemaakt heb : http://theblogdeclementine.blogspot.com/2019/03/pois-chiches-aux-epinards-et-aux-ufs-de.html

Jannie zei

Oh wat leuk, even een minivakantie..

Stella zei

Haha, was het maar zo'n feest! Voorlopig nog even in Schiedam. Toch leuk om weer even in de sfeer van toen te komen! Je zus doet er nog een eitje bij, dat lijkt me ook lekker!