woensdag 20 november 2019

Knolselderij, Prei & Rozemarijn Gratin met Kaas




Recept uit de BBC Good food Magazine van november vorig jaar: "Combineer knolselderij en prei met oude cheddar voor een heerlijke kerst bijgerecht. Een lepel mosterd of mierikswortel door de room geroerd zou niet verkeerd zijn", staat erbij.

Ingrediënten:
25 g boter
2 prei in ringen gesneden
kleine handvol rozemarijnblaadjes, grof gehakt
1 laurierblad
300 ml slagroom
300 ml melk
1 knolselderij
 (ongeveer 500 g), geschild, in vieren en in dunne plakjes gesneden
100 g cheddar of gruyère, grof geraspt

Bereiding:
Verhit de boter in een pan. Voeg de prei, rozemarijn en laurier toe, dek af en kook zachtjes op een middelhoog vuur gedurende 15-20 minuten totdat de prei zacht is. Giet de melk en bijna alle room erover, breng op smaak en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat een beetje afkoelen, schep het laurierblad eruit.

Giet een beetje van het preimengsel in een ovenvaste ovenschaal. Leg een laag knolselderij in de schaal en breng op smaak. Schep er wat meer van het preimengsel over en bestrooi met een beetje kaas. Herhaal het proces, wissel af tussen de lagen van het preimengsel, de kaas en de knolselderij, en eindig met een scheutje room en de laatste kaas. Kan tot een dag van tevoren worden bereid en in de koelkast worden bewaard.

Verwarm de oven voor op 180 ° C / 160 ° C ventilator / gas 4. Bak de gratin gedurende 1 uur-1 uur 15 minuten totdat de bovenkant goudbruin is en de knolselderij zacht is wanneer deze met een mes wordt ingeprikt. Als de gratin iets te bruin wordt, bedek dan de schaal dan in folie. Kan worden gekoeld en vervolgens worden opgewarmd in een magnetron of oven op een laag vuur met een scheutje meer room.


Geen zin in knolselderij? Het kan gemakkelijk worden vervangen door pastinaak, knolraap of aardappelen. 






1 opmerking:

Clementine zei

Ik twijfel steeds of ik de zombie brain (een hele selderijknol) van Jamie Oliver zal maken.
https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/zombie-brain/

Ik vind knolselerij wel lekker, maar zo'n hele knol ...
Als het niet lekker is kan ik er natuurlijk altijd nog soep van maken door de hele boel te mixen