donderdag 14 november 2019

Sinaasappel-Vijgensalade met Ricotta




Dit jaar was de oogst van mijn vijgenboom maar magertjes. Niet dat er geen vijgen in kwamen, maar ze bleven klein en groen. Gisteren heb ik de laatste twee geplukt en omdat ze me niet erg zoet leken, heb ik voor dit recept met honing gekozen. 
Als je geen zin hebt om praline te maken, rooster je alleen de pistachenootjes.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen
8-12 vijgen, gehalveerd
3 el vloeibare honing
1/4 tl kaneel
1/4 tl versgemalen zwarte peper
2 sinaasappels dik geschild, in partjes zonder velletjes. Bewaar het afsnijdsel
1/2 tl bloesemwater
200 gr ricotta
verse muntblaadjes
Praline om te garneren:
75 gr suiker
25 ml water
25 gr grof gehakte pistachenoten
1/2 tl zeezout


Bereiding::

  1. Maak eerst de praline: bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng de suiker en het water in een pannetje op laag vuur aan de kook en roer voorzichtig tot de suiker is opgelost. Draai dan het vuur hoger en laat de stroop koken tot deze goudbruin is. Haal meteen van het vuur en roer de pistachenoten en het zeezout erdoor. Keer de pan boven de bakplaat en verspreid de siroop erover. Laat afkoelen tot de praline hard en krokant is. Hak fijn in de keukenmachine.
  2. Verwarm de oven voor tot 180℃. Leg de vijgen mt het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Besprenkel met twee eetlepels van de honing en bestrooi met de kaneel en zwarte peper. Bak ongeveer 20 minuten in de oven.
  3. Haal de vijgen eruit en laat ze even afkoelen. Verdeel ze met de sinaasappelpartjes over borden of een platte schaal.
  4. Prak de rest van de honing en het oranjebloesemwater door de ricotta. Knijp de bewaarde sinaasappelschil en de velletjes erboven uit en roer het sap erdoor. Schep de ricotta naast het fruit op de borden of de schaal en bestrooi met de verkruimelde praline en de muntblaadjes.

Recept uit Citrus van  van Catherina Phipps

Geen opmerkingen: