zondag 15 december 2019

Kerstige Griesmeel-witte chocoladepudding met Cranberrysaus




Janneke Vreugdenhil vertelt in de NRC over de Kerst en samengestelde gezinnen. Wat ze eet als ze alleen met haar zoons is? Griesmeelpudding op de bank, maar dan in een luxe kerstuitvoering, met witte chocola, sinaasappel, kaneel en kruidnagel. Pudding verbindt.


Ingrediënten voor 4 personen (of meer):

Voor de pudding:
1 liter volle melk
2 repen citroenschil
100 gr griesmeel
60 gr suiker
een piepklein nufje zout
100 gr witte chocolade, fijngehakt

Voor de saus:
250 gr cranberry's
120 gr suiker
150 ml water
rasp en sap van 1 sinaasappel
1/2 kaneelstokje
2 schijfjes gember
2 kruidnagels

Bereiding:

  1. Laat de melk met de citroenschil langzaam tegen de kook aan komen in een wijde pan.
  2. Meng de griesmeel, suiker en het zout en strooi het mengsel al roerende in de kokende melk. Draai het vuur laag en laat de griesmeel in een paar minuten onder voortdurend roeren dik worden. Haal hem van het vuur. Vis de citroenschil eruit. Roe de fijngehakte witte chocolade erdoor,
  3. Spoel de puddingvorm om met koud water en droog hem niet af. Schenk de griesmeel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat de pudding vervolgens minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  4. Breng voor de saus de cranberry's met alle overige ingrediënten in een pan aan de kook. Draai het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  5. Wrijf de cranberry's met de bolle kant van de lepel door een zeef en vang de saus op.
  6. Dompel de puddingvorm 20 tot 30 tellen in een bak heet water en stort hem op een schaal. Schenk de cranberrysaus over de pudding.

Geen opmerkingen: