vrijdag 4 augustus 2023

Macaroni met ham en kaas

 



Wat wil jij eten, vroeg ik aan mijn gast. Macaroni met ham en kaas. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat ooit gegeten heb. Ook in mijn ouderlijk huis niet, waarschijnlijk omdat het Amerikaans is en niet Italiaans. Ik heb verse geblancheerde doperwten toegevoegd, om toch een 'bite' te geven aan het zachte gerecht.

- Ingrediënten voor minstens 4 personen:

  • 450 g macaroni
  • 300 g gekookte ham (dikke plakken of in een blokje)
  • 400 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
  • 5 eieren
  • (verse) doperwten
  • 30 g boter
  • 40 g bloem
  • 6 deciliter melk
  • 1 dl room
  • 1 citroen

Bereiding:

Breng ook een ruime pan met water aan de kook om de macaroni te garen. Voeg een flinke scheut zout toe. 

De basis van de saus is een roux. Smelt de boter in een kookpan en voeg er vervolgens de bloem aan toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.

Zodra je de zachte geur van biscuit ruikt, schenk je de melk in de pan. Zet het vuur wat zachter en blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Schenk tussendoor ook de room bij de saus. Na voldoende lang roeren, krijg je een gladde romige bechamelsaus.

Haal de pan van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de andere helft van de kaas opzij voor het gratineren van de schotel.)

Proef en kruid de kaassaus met vers geraspte nootmuskaat, peper van de molen en wat zout.

Werk de saus af met een klein scheutje vers citroensap. Dat geeft de saus een lichtere en frisse toets.

Kook de macaroni al dente. Hou er rekening mee dat de pasta later nog even de oven in gaat, waardoor de macaroni nog een beetje verder zal garen.

Verwijder de zwoerden van de gekookte ham en snij de plakjes (of het blokje) ham in reepjes of kubusjes.

Giet de pasta af en meng de kaassaus eronder. Voeg ook de gekookte doperwten toe. Roer alles goed om en stort het mengsel in een ovenschaal.

Strooi de rest van de gemalen kaas gelijkmatig over de schotel en plaats het gerecht onder de hete grill van je oven.

Zodra de kaas een goudbruin korstje is geworden, kan je aan tafel.

Gebaseerd op recept Dagelijkse kost Jeroen Meeus.

1 opmerking:

Clementine zei

Zonder gratineren was dat toch echt hollandse kost hoor. Wij aten thuis nooit pasta geloof ik.
Ik weel wel dat ik bij vriendinnen dit soort eten wel voorgeschoteld kreeg, maar dus niet gegratineerd. In Frankrijk is het echt iets wat je kleine kinderen te eten geeft : Coquillettes au jambon et fromage.
Ik heb zelf een keer Mac and Cheese gemaakt : http://theblogdeclementine.blogspot.com/2013/05/mac-and-cheese-macaroni-aux-fromages.html

Maar nu het toeval, nee het kan beslist geen toeval zijn. Mijn invité du mercredi heeft me afgelopen woendag een tas vol vrouwenbladen (tijdschriften) gegeven voor het geval er recepten in stonden die ik wel wilde uitknippen. 's Avonds voor de tv heb ik zitten bladeren en knippen. Ik heb zojuist een recept apart gelegd dat ik binnenkort wel een keer wil testen. Nou, je voelt het zeker al aankomen : Een recept van Alain Ducasse : Coquillettes à la truffe : https://www.elle.fr/Elle-a-Table/Recettes-de-cuisine/Coquillettes-a-la-truffe-d-Alain-Ducasse-3590333