zondag 13 oktober 2013

Indonesische speklapjes


Er zijn heel wat recepten voor babi tjin of babi chin in omloop; dit is wel een heel makkelijk recept. Lekker junkfood; knapperig, vet en zoet.


Ingrediënten:
  • 1 1/2 kg speklappen
  • 2 uien
  • 2 grote tenen knoflook (in dunne plakjes)
  • 1/4 theelepel gedroogde chilivlokken of gersneden verse chilipeper
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 4 eetlepels zoete sojasaus (ketjap)
  • 1 eetl taotjo (toko)
  • 4 eetlepels water
  • arachideolie

Bereiding:
  1. Snij de speklapjes in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
  2. Hak de uien en snij de knoflook in plakjes
  3. Verhit de olie en bak de spekblokjes bruin en knapperig totdat het meeste vet gesmolten is. Bak eventueel in twee porties. Haal de spekblokjes uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Gooi het vet weg maar laat 1 lepel in de pan.
  4. Bak de uisnippers een minuut of 3 en voeg dan de knoflook toe.
  5. Voeg de chilipeper, gemalen gember en gemalen koriander toe en roer een minuutje door.
  6. Meng de soja en taotjo erdoor. Maak op smaak af. Misschien moet er nog iets fris als tamerinde of citroen door.
  7. Voeg 4 el water toe en roer goed door en laat een paar minuten op laag vuur pruttelen.
  8. Voeg de spekblokjes toe en warm ze even door.

Serveer op rijst, knapperige boontjes en garneer met seroendeng en kentang.




2 opmerkingen:

Anoniem zei

Taotjo zijn gefermenteerde sojaboontjes.
Blikjes te koop bij toko)

Jannie zei

Dank je wel, ik heb het meteen aangepast. Ik heb het altijd in huis, in een potje met het blauwe label. (copy-paste fout)