donderdag 28 augustus 2014

Plaattaart van speltmeel met tomaatjes, paprika en ui

De taart voor dat hij de oven in gaat


Het originele recept Coca de tomates, pimientos y cebolla is van het blog Bijzonder Spaans. Als je mooie foto's van de plaattaart wilt zien en het recept, klik dan hier.

Ik heb het recept wat aangepast. In plaats van gewone tarwebloem heb ik speltmeel gebruikt. Ik kocht het in Duitsland. Op de verpakking staat Bio Dinkelmehl Type 630 en een afbeelding van een appeltaart.
Verder heb ik maar de helft van de ingrediënten gebruikt en kreeg toch een bijna plaatvullende taart. De bodem heb ik dan ook heel dun uitgerold.
En hij was heel erg lekker. Ik dacht er nog geitenkaas of ansjovis over te doen, maar dat was helemaal niet nodig. 
Het deeg is echt perfect, kneed lekker en rolt makkelijk uit, is heerlijk en gauw gemaakt, dat ga ik vaker doen.

Ingrediënten:
voor het deeg:
65 ml handwarm water
65 ml olijfolie
1/4 theelepel zout
175 gram speltmeel

voor de topping:
1 kleine gele, oranje en rode kleine paprika
1 bakje van 200 gram gekleurde tomaatjes
1/2 rode ui
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder (Pimentón de la Vera)
1/2 theelepel gedroogde oregano
1,5 eetlepels olijfolie
zout en peper

 Bereiding:
  1. Meng het water samen met de olijfolie en zout en voeg daaraan beetje bij beetje de bloem toe tot je een soepel deeg heb. Kneed 5 minuten door op een met bloem bestrooide werkbank of anders in een keukenmachine met deeghaak. Laat het deeg 10 minuten rusten in een met een theedoek afgedekte schaal.
  2. Was en droog de groenten en snij tomaten, ui en paprika in dunne plakjes. Leg alles in een schaal, bestrooi met zout, oregano, paprikapoeder en giet er de olijfolie overheen. Meng alles voorzichtig door elkaar. 
  3. Verwarm de oven op 220 graden.
  4. Leg een groot stuk bakpapier op je werkbank. Rol het deeg hierop uit met behulp van een deegroller tot een dunne lap. Vouw de randen rondom wat naar binnen zodat je een opstaand randje hebt. Hevel het deeg met bakpapier over naar een bakplaat. Verdeel de groenten over het deeg en bak 15 tot 20 minuten af in de oven. 
Druppel er eventueel nog wat pili-pili olie over. Niet echt Spaans, maar populair net over de grens, in Zuid-Frankrijk.
Gewoon gedroogde pepertjes in een flesje, olijfolie erover en een maand laten marineren. Onmisbaar voor over de pizza.

1 opmerking: