zondag 11 oktober 2015

Boemboe bali van vis


Ik dacht me er vandaag makkelijk vanaf te maken. Op de markt kocht ik gebakken makreel en ging vervolgens naar de buurtsuper voor de bekende zakjes boemboe van Toko Lien of zo. Helaas was het assortiment sterk ingekrompen en zat er geen boemboe voor vis bij, alleen voor nasi, bami en vlees of kip. Nog twee andere supers in de buurt afgelopen met hetzelfde resultaat. De boemboes en ook de potjes van Lonnie (Samasaya) hebben het veld moeten ruimen voor commerciëlere leveranciers.
Gelukkig had ik vrijwel alle ingrediënten in huis om deze boemboe te maken uit het kookboekje Rijst Tafelen. De salamblaadjes, laos en lomboks kwamen uit mijn diepvries en de sereh uit een potje.

Ingrediënten:
2 gebakken makrelen van de markt
4-5 rode ontpitte lomboks
4 sjalottes
1 tl trassi
2 tenen knoflook
2 tl zout
1 schijfje laos
2 salamblaadjes
3 el boter of 3 el olie
1 el ketjap
2 el azijn
1 stengel sereh

Bereiding:
  1. De lomboks fijnsnijden eveneens de sjalottes en knoflook. Met de trassi, zout, suiker, laos. salamblaadjes in de boter of olie fruiten. Hierbij een kopje heet water gieten, evenals de ketjap, azijn en de sereh. Op een niet al te groot vuur het geheel goed omroeren, de deksel op de pan en op een zacht vuur een 10 minuten laten koken. 
  2. De reeds gebakken vis voorzichtig in het sausje doen, zodat ze niet aan stukken valt, weer deksel op de pan en nog 5 à 7 minuten laten doorsudderen.
  3. Serveren bij warme rijst, met een gekookte of gestoomde seizoengroente, aan schijfjes gesneden verse komkommer of augurkjes in het zuur.

Recept overgeschreven uit het 45 jarig oud kookboekje (1970) Rijst Tafelen van Lia Warani


Geen opmerkingen:

Een reactie posten