woensdag 4 april 2018

Kaaskoekjes

Carmen vroeg me dus om een recept voor kaaskoekjes.  Marjoleine de Vos schreef in de NRC dat sinds ze dit recept gemaakt heeft, ze ze nooit meer anders bakt, dus die moesten wel lekker zijn. Het recept komt uit het boek Koekje van Jonah  Freud met daarin recepten van Cees Holtkamp en Kees Raat.

Ingrediënten:
2 ons Olde Remeker of een pittige belegen kaas
2 ons zachte boter
30 ml. water
snufje verse nootmuskaat
220 gr. bloem
1 losgeklopt ei

Bereiding:

  1. Rasp de Olde Remeker, of neem als u die niet heeft een pittige belegen kaas - de meeste oude kazen smelten, anders dan die Remeker, heel moeilijk. Vermeng de kaas goed met de boter, het water, royaal peper, een snuifje verse nootmuskaat en weinig zout, de kaas is al zout van zichzelf.
  2. Doe er de bloem bij, roer goed met een houten lepel en aarzel dan niet langer: handen in het deeg en snel tot een bal kneden - let op dat er geen klontjes boter in zitten, het deeg moet homogeen zijn.
  3. Een uur laten rusten in de ijskast, dan op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een dunne lap van ongeveer 2 millimeter dik. Trek met een vork streepjes in het deeg, besmeer het met het ei en snijd het met een deegradertje of met een mes in reepjes van ongeveer 6 bij 1 cm. Bak die op een met bakpapier beklede plaat een kwartier in een tot 170 graden voorverwarmde oven.
  4. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. De rare koekjes (die krijg je vanzelf, door de grillige randen) mogen meteen opgegeten worden, de rest kan in goed gesloten trommeltjes een paar dagen bewaard worden. Als dat lukt.
Ze waren inderdaad lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten