maandag 17 juni 2019

Sambal goreng boontjes in kokosmelk




Ik had niet verwacht dat er nog een recept voor sperzieboontjes op dit blog zou bijkomen; er staan er al 23. Dit wordt dus de 24e en is heel erg lekker.

Ingrediënten:
  • 500 gram verse sperziebonen, schoongemaakt en in tweeën gebroken.
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 2 dl dikke ongezoete kokosmelk, uit blik
  • koffielepel goela djawa of bruine suiker
  • 1 gekneusde stengel citroengras of een stuk citroenschil
  • 1 daoen salam (salaam blad)*
  • 2 ontvelde, ontpitte, kleingesneden tomaten
  • handvol seroendeng (geroosterde kokos en pinda's)
  • sambal oelek naar smaak
  • arachide- of zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een braadpan of wok, fruit de uien er een paar minuten zachtjes in. Voeg de boontjes toe, de knoflook en als er geen kinderen mee-eten de sambal. (Anders doe je het er op het laatst door, nadat je de kinderportie eruit hebt gehaald). Roerbak nog eens drie minuten. 
  2. Doe citroengras, daoen salam en suiker erbij, en meteen daarna de kokosmelk en een scheut (halve deciliter) water. Laat alles 10 minuten stoven, schep de tomatenstukjes erdoor en laat nog een minuut doorverwarmen. 
  3. Maak op smaak met zout en voor grote mensen sambal, strooi er seroendeng over en eet er witte rijst bij.



  • * Als je geen daoen salam hebt, is het geen ramp volgens Aziatische Ingrediënten
  • Ik had nogal taaie boontjes. Daarom heb ik meer water toegevoegd en langer laten koken, totdat alle vloeistof ingekookt was. Zo werden ze erg lekker.
  • Je houdt dus een half blikje kokosmelk over. Daar kan je mooi deze snelle Thaise curry mee maken.(staat morgen op dit blog)


Recept van Sylvia Witteman gelezen in De Volkskrant

Geen opmerkingen: