donderdag 17 september 2020

Piri Piri Buikspek van Jamie Oliver







Jamie zegt: 'Knapperig buikspek geroosterd in een zelfgemaakte piri piri-saus - een geweldig alternatief voor traditioneel geroosterd varkensvlees, en de restjes zullen fenomenaal zijn. '

Ik maakte het gerecht met 600 gram buikspek met zwoerd, zonder bot. Verder had ik geen verse laurier, maar heb gedroogde verkruimeld. Ik geloof dat je wel laurierplantjes bij de groenteafdeling van Makro kunt kopen. De passata had ik van Mutti in een flesje van 400 gram.
Lekker hoor, het spek was boterzacht en het zwoerd knapperig. het is wel belangrijk dat je het zwoerd niet te grof insnijdt, zodat je kleine stukjes krokant spek krijgt.

Reken met een bereidingstijd van 2 uur en 30 minuten.

Ingrediënten:
  • 6 verse laurierblaadjes
  • 1 afgestreken theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1,2 kg buikspek met vel, met bot
  • 2 rode uien
  • 1 zoete aardappel of gewone aardappels
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 verse rode pepers
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 pot/fles passata van 700 ml
  • 2 takjes verse rozemarijn

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 ° C

  1. Scheur de steeltjes van de laurierblaadjes en stamp de bladeren in een vijzel met stamper en een flinke snuf zeezout om een ​​pasta te maken. Voeg de paprikapoeder toe en meng in 1 eetlepel olijfolie.
  2. Snijd het varkensvlees kriskras door met een schoon stanleymes met afstanden van 1 cm, alleen door het vet, niet door het vlees. Wrijf met de laurierolie en zorg dat je alle inkepingen inwrijft.
  3. Pel en hak de uien en (zoete) aardappel grof, pel en hak de knoflook fijn, halveer de chilipepers, doe alles in een goed passende braadslede of schotel en leg het varkensvlees erop. Rooster 45 minuten.
  4. Haal de bakplaat uit de oven en leg het varkensvlees even op een bord.
  5. Roer de azijn en passata door de uien en zoete aardappel, vul de lege passatapot voor de helft met water, draai het rond en giet in de braadschaal, leg het varkensvlees er dan weer bovenop.
  6. Verlaag de oventemperatuur tot 170 °  en rooster nogmaals 1½ uur.
  7. Haal twintig minuten voor het einde - dus na 70 minuten - het varkensvlees uit de oven en schep het vet van het oppervlak in een kleine kom.
  8. Snijd de rozemarijnblaadjes erdoor (gooi de stelen weg), meng ze om te coaten, strooi ze over het buikspek en plaats ze terug in de oven voor de resterende tijd, of tot het varkensvlees goudbruin en gaar is en de saus is ingekookt (losmaken met een scheutje extra water aan het einde, indien nodig).
  9. Het zwoerd moet mooi opgeblazen zijn, maar als dat niet het geval is (varkenshuid kan soms grillig zijn), zet het dan gewoon onder een hete grill en bekijk het als een havik tot het perfect is. Serveer in het midden van de tafel met de door u gekozen bijgerechten (zie hieronder), en smul ervan.

Variaties:
- Neem gewone aardappelen, pastinaak of andere knapperige wortelgroenten in als je geen zoete aardappelen hebt.
- Gehakte of verse tomaten werken prima in plaats van passata.
- Gebruik oregano, salie of zelfs gedroogde kruiden als je geen verse rozemarijn hebt.

Tips:
- Dit is geweldig geserveerd met vrijwel alles wat je er van zou verwachten: brood, een stapel toast, pitabroodjes, vers gekookte spaghetti of rijst en natuurlijk een lekkere grote salade.



Geen opmerkingen: