zondag 26 september 2021

Ajam Smoor volgens Jeff Keasberry

 


Op het eerste gezicht klinkt zijn naam niet Indonesisch, maar in tegendeel. Oma Keasberry introduceerde en populariseerde de Indonesische en Indo-Nederlandse keuken in Amsterdam met de opening van haar restaurant Djokja, in het begin van de jaren 1950. Ze was ook enorm succesvol als auteur van haar kookboek, dat in 1976 werd gepubliceerd en meer dan 20 jaar in druk bleef. 

Zijn moeder verscheen in het programma Koken zoals alleen oma dat kan. van Danny Jansen in 24Kitchen.

Jeff woon in Los Angeles waar hij kooklessen geeft.

Ajam Smoor is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip of kippenpoten aanbakt met wat uien / knoflook en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ingrediënten:

  • 1 kip in zes stukken gesneden
  • 2 el olie
  • 1 grote ui in dikke schijven
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 1 tl nootmuskaatrasp
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 125 ml water
  • ½ tl peper
  • 4 el eetl ketjap
  • ½ tl azijn
  • 1 tl maizena
  • zout
  • beetje (palm)suiker

Bereiding:

Bak de stukken kip in olie gaar, laat uitlekken.

Fruit ui en knoflook licht in de boter. Doe hierbij nootmuskaat, de kippenbouillon met het water, de peper en de ketjap. Zet de pan laag op het vuur. Nu de kip erbij, de azijn en de maïzena om het een mooi papje te maken. Roeren, op smaak brengen met zout en wat suiker.


Website Jeff Keasberry



Geen opmerkingen: