donderdag 16 september 2021

Chili-Kip met scherp-zure Ananas




Het recept is uit het boek Bijzonder Simpel van Alison Roman. Ik maakte het voor minder personen, met 750 gr kip.


Ingrediënten voor 6 personen.

2 kilo kip met bot en vel poten, dijen, borst en/of vleugels zijn allemaal goed

1/2 cup = 110 g lichte basterdsuiker

1/2 cup = 120 ml neutrale rijstwijnazijn

1/2 cup = 125 g sambal

1/4 cup = 60 ml vissaus

1/4 cup = 60 ml limoensap

2 tl chilivlokken

2 teentjes knoflook fijngeraspt

1/2 ananas geschild en kern verwijderd, in repen of stukjesvan 4 cm

½ sjalot of 4 bosuitjes in dunne plakjes/ringetjes

flinke handvol verse koriander blaadjes en zachte steeltjes, grof gehakt

2 el geroosterd sesamzaad

Bereiding:

Bestrooi de kip met zout en peper en stop hem in een grote goed afsluitbare zak of leg hem in een grote ovenschaal.

Klop in een kom de basterdsuiker met de azijn, sambal, vissaus, limoensap, de chilivlokken en de knoflook. Klop tot de suiker is opgelost. Schenk het mengsel over de kip en masseer het goed in op alle plekjes. Sluit de plastic zak af of bedek de ovenschaal en laat de kip ten minste ± 30 min. in de koelkast marineren (of doe dit 1 dag van te voren).

Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de kip met de stukken ananas op een bakplaat met opstaande rand (bekleed de plaat eventueel eerst met aluminiumfolie of bakpapier, zodat het schoonmaken straks eenvoudiger gaat). Schenk de overgebleven marinade van de kip erover en schuif de kip in de oven.

Gril de kip 50 tot 60 min., tot hij diepbruin en gaar is en een karamellaagje heeft. Je kunt de kip en ananas af en toe met een kwastje bestrijken met de sappen en vetten.

De ananas is nu als het goed is ook mooi goudkleurig en lekker sappig, wat zorgt voor een heerlijk kleverige saus. Haal de kip en ananas uit de oven en leg hem op een schaal. Snijd als je wilt de kip in stukken en snijd de stukken ananas wat kleiner, zodat ze makkelijker te serveren zijn. Strooi de sjalot, de koriander en het sesamzaad erover voor het serveren.

De kip kan 24 uur van tevoren gemarineerd worden.

Ik vond het heel lekker, je moet wel van pittig houden.

Alison Roman


Geen opmerkingen: