maandag 13 februari 2023

Zoete kussen uit Sicilië

 



Onlangs dronken wij bij Kaldi een heerlijke koffie met daarbij een Dolce Bacio, een 'zoete kus', die het midden houdt tussen een koekje en een klein gebakje. Iedereen vond ze super lekker, en ja, natuurlijk die wilde ik ook wel eens maken. Het kan nog voor Valentijnsdag!

Op YouTube staan heel veel recepten als je onder Dolcetti Mandorle zoekt. Ze zijn helemaal niet moeilijk om te maken en het lijkt me ook wel leuk om het met kinderen te doen. Er is wel een wachttijd. Sommigen zeggen 40 minuten; anderen weer een nacht. Ik heb ze een nacht in de koelkast gezet. De oventijd is maar 15 minuten.

Dus kijk eerst even op bijvoorbeeld Food Network Italia of Tutti a Tavola

Ingrediënten voor + 27 koekjes:

  • 500 gram amandelmeel
  • 300 gr. suiker
  • 3 eiwitten (geklopt of niet, kan allebei)
  • 1 el honing
  • paar druppels bittere amandel essence (bakafdeling)
  • extra losgeklopt eiwit om de gehakte nootjes vast te plakken
  • poedersuiker

Smaken:

  • geraspte schil van een biologische citroen
  • Citroenjam/lemoncurd

of 

  • kleingesneden gekonfijte sinaasappelschil
  • sinaasappelmarmelade

of

  • gekonfijte kersen of amarene kersen (soms bij de Lidl verkrijgbaar)

of

  • gehakte amandelen, pistaches, pijnboompitten om in te rollen
of
  • Anijshagel (?)
Bereiding:

Klop in een kom de eiwitten stijf. (laat wat achter voor straks)

Meng in een andere kom het amandelmeel met de fijne suiker, de geraspte citroen-/sinaasappelschil, het bittere amandelaroma en de honing. Voeg de opgeklopte eiwitten toe en kneed tot een homogeen en compact mengsel.

Vorm balletjes ter grootte van flinke walnoten. 
Rol of doop ze in de poedersuiker
Leg ze op een bakblik met bakpapier
Steek een amandel in het midden van de balletjes. 
Of je drukt de balletjes een beetje plat, haalt ze door de poedersuiker, maakt een holletje met je vinger en vul met jam of legt er een gekonfijte kers bovenop, licht aandrukkend.

Of je maakt rolletjes en haal je door losgeklopt eiwit en vervolgens door geschaafde amandelen of gehakte hazel- of pistachenoten. 

Laat de koekjes op de bakplaat met bakpapier 12 uur rusten in de koelkast. Bak ze de volgende dag in het midden van een voorverwarmde en statische oven op 180° gedurende 10-15 minuten : ze mogen nauwelijks bruin worden. Krokant van buiten, zacht van binnen





Geen opmerkingen: